Tularemia – przyczyny, objawy, leczenie i profilaktyka
mgr farm. Angelika Czarnecka
Opublikowano: 27.11.2023
Choroby przenoszone przez zwierzęta od dawna budzą niepokój wśród ludzi. Spośród najbardziej rozpowszechnionych schorzeń tego typu należy wymienić boreliozę, toksoplazmozę, ptasią grypę, chorobę kociego pazura oraz babeszjozę. Jednak istnieje także mniej znana, ale równie groźna choroba – tularemia, zwana również dżumą gryzoni. To poważna infekcja, która bez odpowiedniego leczenia może prowadzić do sepsy i śmierci.
Tularemia – co to za choroba?
Tularemia, nazywana również dżumą gryzoni lub króliczą gorączką, jest zakaźną chorobą odzwierzęcą wywoływaną przez bakterię Francisella tularensis. W chłodnych warunkach bakteria ta może przetrwać kilka tygodni, nie tylko w wodzie, ale również w wilgotnej glebie czy na sianie. Choć tularemia nie jest często diagnozowana, jej wysoka zakaźność sprawia, że w niektórych regionach świata jest uznawana za poważne zagrożenie epidemiologiczne. Choroba ta atakuje zarówno ludzi, jak i zwierzęta. Najbardziej narażone na zakażenie są króliki, zające, gryzonie, a także koty domowe. Zachorowania na tularemię najczęściej stwierdzane są na półkuli północnej. W Polsce, od 1963 roku, choroba ta podlega obowiązkowi rejestracji oraz leczenia w warunkach szpitalnych. Diagnostyka tularemii stanowi wyzwanie, zwłaszcza dla lekarzy, ze względu na różne postacie choroby oraz jej niespecyficzne objawy.
Tularemia – jak dochodzi do zakażenia?
Do zakażenia może dojść na kilka różnych sposobów:
- ukąszenia przez zakażone kleszcze lub muchy,
- bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami,
- spożywanie skażonej żywności i wody,
- wdychanie kurzu lub aerozolu, w którym znajdują się bakterie.
Warto podkreślić, że nie odnotowano przypadków przenoszenia tularemii bezpośrednio z osoby na osobę.
Tularemia – objawy
Istnieje kilka różnych postaci klinicznych tularemii, ale najczęściej spotykaną jest postać wrzodziejąco-węzłowa, stanowiąca około 95% przypadków w Europie. Na początku infekcji, w miejscu, gdzie drobnoustroje wnikają do organizmu, pojawiają się czerwone grudki. W ciągu 2–3 dni te grudki ewoluują w krosty, a później przekształcają się w owrzodzenia, a czasem nawet przetoki. Po 3-6 dniach od ekspozycji na bakterie zaczynają występować objawy podobne do grypy. Bakterie, które dostały się do organizmu, przedostają do węzłów chłonnych, a później do różnych narządów wewnętrznych, takich jak płuca, mięśnie szkieletowe, wątroba, nerki, śledziona czy centralny układ nerwowy.
Postać węzłowa przebiega podobnie, ale jest łagodniejsza niż postać wrzodziejąco-węzłowa. W tym przypadku nie występują owrzodzenia ani przetoki na skórze, a stan chorego nie jest tak ciężki.
Inną postacią tularemii jest jej odmiana płucna. Chociaż jest rzadko spotykana, najczęściej wynika z zakażenia wziewnego. Do objawów zalicza się ból w klatce piersiowej, suchy kaszel oraz wysoką gorączkę, ale charakterystycznym sygnałem tej postaci są powiększone węzły chłonne w okolicy pachowej.
Postać ustno-gardłowa (anginowa) występuje po spożyciu zakażonego jedzenia lub wypiciu wody. Przebiega z wysiękowym zapaleniem jamy ustnej, gardła i/lub migdałków podniebiennych oraz powiększeniem węzłów chłonnych szyjnych.
Postać oczno-węzłowa jest rzadka i związana z przeniesieniem pałeczek ze skóry rąk do oczu. Wywołuje ciężkie zapalenie spojówek z owrzodzeniem. Co więcej, dochodzi do powiększenia węzłów chłonnych oraz ślinianek.
Forma trzewna (żołądkowo-jelitowa) jest szczególnie ciężka, charakteryzuje się wysoką gorączką, biegunką oraz bólami brzucha.
Najbardziej niebezpieczna jest postać duropodobna (septyczna), jednocześnie będąca najmniej charakterystyczną. Droga zakażenia jest nieznana. Chorzy mają wysoką gorączkę. W tej postaci mogą wystąpić poważne powikłania, takie jak wstrząs, niewydolność wielonarządowa, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych czy rabdomioliza (rozpad mięśni).
Tularemia – leczenie
W terapii tularemii najczęściej wykorzystuje się antybiotyki z grupy aminoglikozydów oraz fluorochinolony. Okres trwania leczenia jest dostosowany do stopnia ciężkości i przebiegu zakażenia.
Tularemia – profilaktyka
Aby skutecznie chronić się przed tularemią, warto stosować repelenty z zawartością 20-30% DEET. Zaleca się również noszenie ubrań z długimi nogawkami i rękawami podczas wypraw do lasu oraz szybko usuwać kleszcze. Wskazane jest także ograniczenie kontaktu z potencjalnie zakażonymi zwierzętami jak gryzonie czy zające. Dodatkowo warto unikać spożywania wody prosto z naturalnych źródeł oraz jedzenia nieprzetworzonej termicznie żywności. W miejscach, gdzie mogą przebywać zakażone zwierzęta, używanie masek przeciwpyłowych jest kluczowe, aby uniknąć wdychania bakterii obecnych w powietrzu.
Bibliografia:
https://www.mp.pl/pacjent/choroby-zakazne/choroby/zakazenia-bakteryjne/164070,tularemia [26.10.2023]
https://medycynatropikalna.pl/choroba/tularemia [dostęp: 26.10.2023]
https://www.gov.pl/web/gis/tularemia [dostęp: 26.10.2023]
Tomaszewska, J., Niścigorska-Olsen, J., & Jaworowska, E. (2019). Tularemia węzłowa szyi u 18-letniej pacjentki. Polski Przegląd Otorynolaryngologiczny, 8(3), 40-44.
Yanushevych, M., Komorowska-Piotrowska, A., & Feleszko, W. (2013). Tularemia–choroba zapomniana? Doświadczenia własne. Development Period Medicine, 17(4), 355-359.
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.