To, co jemy, może mieć znaczący wpływ na działanie leków, które przyjmujemy, a także skuteczność terapii. Ważne jest zrozumienie, że składniki zawarte w pożywieniu mogą wpływać na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków. Na koniec warto dodać, że przed przyjmowaniem leków należy zapoznać się z ulotką lub skonsultować potencjalne interakcje z lekarzem lub farmaceutą. Ponadto leki należy popijać wodą (1 szklanka), ponieważ inne napoje, takie jak kawa, herbata lub mleko, mogą wpływać na ich wchłanianie i skuteczność.
Bibliografia:
Baranowska, D. (2020). Interakcje leków z żywnością. Wałbrzych.
Czapski, J. (2001). Owoce i warzywa – szansa czy zagrożenie? Żywność.
Korzeniowska, K., & Jabłecka, A. (2008). Interakcje Leków z pożywieniem. Farmacja Współczesna, 1, 24-30.
Zieleń-Zynek, I., Kowalska, J., Będkowska-Szczepańska, A., Ziółkowski, G., Gąsior, M., Hudzik, B., & Zubelewicz-Szkodzińska, B. (2019). Interakcje wybranych leków kardiologicznych ze składnikami diety. Folia Cardiologica, 14(1), 46-51.
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.