Głównym założeniem odżywania w celiakii jest wyeliminowanie glutenu z diety. Chorzy muszą zrezygnować ze wszystkich produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień i pszenżyto oraz zastąpić je bezglutenowymi odpowiednikami. Osoby z celiakią powinny dokładnie czytać etykiety, bo gluten znajduje się nie tylko w żywności ze zbóż, ale również w wielu innych gotowych produktach, np. w wędlinach, parówkach czy napojach słodzonych słodem jęczmiennym.
Większość chorych na celiakię może spożywać żywność wytworzoną na bazie owsa. Jednak bywa ona zanieczyszczona zbożami glutenowymi. Dlatego polscy specjaliści zalecają wykluczenie owsa z diety, jeśli nie pochodzi z certyfikowanych upraw.
Bibliografia:
1. M. Jarosz (red.), Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Warszawa 2016, 2017, s. 231-243
2. https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.4.10. (dostęp 24.05.2023)
3. https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/jelitocienkie/54362,celiakia (dostęp 24.05.2023)
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441900/ (dostęp 24.05.2023)
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK343381/ (dostęp 24.05.2023)
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.
redaktor: mgr farm. Angelika Czarnecka