Przestrzeganie ścisłej diety bezglutenowej nie jest łatwe. Wymaga m.in. dobrej znajomości ogólnych zasad zdrowego odżywiania i bardzo uważnego czytania etykiet. Dieta bezglutenowa może się również wiązać się z niedoborami składników odżywczych, np. wapnia, żelaza, kwasu foliowego, ryboflawiny, tiaminy czy błonnika pokarmowego.
Ponadto ten sposób odżywiania powoduje zmiany w składzie flory bakteryjnej jelit – już po miesiącu dochodzi do zmniejszenia liczby korzystnych bakterii. U osób na diecie bezglutenowej obserwowana jest też skłonność do podjadania między posiłkami. Dodatkowo koszty diety bezglutenowej są zazwyczaj wyższe niż standardowego jadłospisu.
Warto również wiedzieć, że nie ma wystarczających dowodów naukowych potwierdzających, że dieta bezglutenowa przynosi korzyści zdrowotne osobom, które stosują ją bez konkretnych wskazań medycznych.
Bibliografia:
- M. Grzymisławski (red.), Dietetyka kliniczna, Warszawa 2019, s. 234-249
- M. Jarosz (red.), Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Warszawa 2016, 2017, s. 235-243
- https://www.mp.pl/pytania/pediatria/chapter/B25.QA.2.3.21. (dostęp 16.06.2023)
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538505/ (dostęp 16.06.2023)
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.
redaktor: mgr farm. Angelika Czarnecka