Image of avocado_187906251.jpg

Składniki odżywcze w awokado

Awokado odznacza się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz związków fitochemicznych.

Wśród składników odżywczych można wyróżnić wodę, która stanowi 67-78% zawartości, a także tłuszcze (10-15%), węglowodany (7-8%), białka (1,9-2,2%) oraz błonnik (5-6%).

Awokado zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i nasycone kwasy tłuszczowe. Warto zaznaczyć, że duża zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest jedną ze znaczących właściwości prozdrowotnych tego owocu.

Co więcej, owoc awokado zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, foliany, tiaminę, ryboflawinę. Dodatkowo jest źródłem minerałów, wśród których możemy wyróżnić magnez, potas, fosfor, wapń, cynk, krzem i żelazo. Ponadto cechuje się niską zawartością sodu, która jest korzystna dla osób na diecie niskosodowej. 

Należy także podkreślić, że owoc awokado zawiera fitosterole, a także karotenoidy, wśród których najważniejsze to zeaksantyna i luteina.

Właściwości prozdrowotne

Zdrowe oczy

Awokado stanowi źródło karotenoidów, tj. luteina i zeaksantyna, należących do antyoksydantów, które chronią nas przed wolnymi rodnikami. Nasze oczy są narażone na stres oksydacyjny, który może być spowodowany zanieczyszczeniem powietrza oraz ekspozycją na promienie słoneczne. Luteina i zeaksantyna znajdują się w plamce żółtej, która stanowi centralną część siatkówki oka i odpowiada za ostrość widzenia. Liczne badania wykazały, że spożywanie produktów wzbogaconych w luteinę i zeaksantynę może zmniejszyć ryzyko wystąpienia degeneracji plamki żółtej oraz zaćmy.

Choroba zwyrodnieniowa stawów

Choroba zwyrodnieniowa stawów jest jedną z najczęstszych przyczyn dolegliwości w obrębie układu ruchu. W jej wyniku dochodzi do uszkodzenia struktur stawowych, co objawia się bólem, zmniejszeniem ruchomości stawów, trzeszczeniem, a niekiedy wysiękami. Częstość jej występowania wzrasta z wiekiem i masą ciała. Badania przekrojowe wykazały, że owoce, które są źródłem karotenoidów, zmniejszają ryzyko uszkodzeń w obrębie chrząstki stawowej. Ponadto udowodniono, że niezmydlające się frakcje z oleju awokado i oleju sojowego wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz antyoksydacyjne. Badania kliniczne potwierdziły, że długotrwałe stosowanie frakcji niezmydlających prowadzi do zmniejszenia bólu w stawach objętych procesem chorobowym. 

Choroba sercowo-naczyniowa

Choroba sercowo-naczyniowa to jedna najczęstszych przyczyn zgonów na całym świecie. Jej rozwój związany jest m.in. z podwyższonym poziomem złego cholesterolu LDL. Awokado ze względu na zawartość kwasów jednonienasyconych, błonnika, witamin z grupy B, magnezu, fitosteroli, czy związków fenolowych może nas uchronić przed chorobą sercowo-naczyniową. Udowodniono, że nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów. Dieta wzbogacona w awokado poprawia profil lipidowy osób cierpiących na hipercholesterolemię, a oksydanty zawarte w awokado spowalniają procesy miażdżycowe. 

Insulinooporność

Insulinooporność jest stanem, który charakteryzuje się obniżoną wrażliwością tkanek na działanie insuliny. Odgrywa kluczową rolę w patogenezie cukrzycy typu II. Jedną z przyczyn tego schorzenia jest nieprawidłowa dieta. Nadmierne spożywanie produktów zawierających tłuszcze oraz węglowodany może prowadzić do jej wystąpienia. Wykazano, że kwasy tłuszczowe zawarte w awokado mogą przeciwdziałać insulinooporności indukowanej m.in. przez cukry proste. Dodatkowo należy nadmienić, że awokado odznacza się mniejszą zawartością cukrów niż inne owoce, a także powoduje wyższe uczucie sytości. 

Podsumowanie

Gruszka aligatora wywiera korzystny wpływ na nasze zdrowie ze względu na obecność dobroczynnych składników bioaktywnych. Wiele badań potwierdziło jej pozytywne działanie na układ sercowo-naczyniowy oraz kostno-stawowy. Awokado jest doskonałym źródłem antyoksydantów, które mogą zapobiegać chorobom oczu, a także nowotworom. Ze względu na obecność błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych stanowi ważny aspekt żywieniowy dla osób z nadciśnieniem, cukrzycą, otyłością oraz miażdżycą. Awokado jest również wykorzystywane w kosmetyce, ponieważ pomaga w zwalczaniu problemów dermatologicznych. Poza walorami prozdrowotnymi owoc ten znalazł zastosowanie w kuchni jako dodatek do sałatek, koktajli, sushi, a także zamiennik masła stosowany przez wegetarian i wegan. 

Bibliografia

  1. Akan S., Phytochemicals in Avocado Peel and Their Potential Uses. Food Health 2021, 7, 138–149.
  2. ÇİN, Nazlı Nur ASLAN; ÖZÇELİK, Ayşe Özfer. Health Benefits of Avocado as a Nutraceutical. Advances in Health Sciences Research, 2020, 355.
  3. Arackal J. J., Parameshwari S., Health benefits and uses of avocado. Review Article, 2017, 6.17: 392-399.
  4. Szeremeta A., Olczyk K., Modyfikacje proteoglikanów chrząstki stawowej w procesie starzenia się ustroju: ryzyko wystąpienia osteoartrozy. SYSADOA w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów. Farm. Przegl. Mauk., 2009, 7: 21-29.

 

Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.