Dieta jest niezwykle ważnym elementem zarówno profilaktyki, jak i leczenia odleżyn. Pacjent z takimi zmianami powinien spożywać dietę wysokobiałkową (1,5 – 2 g białka/kg m.c.), wysokokaloryczną (około 3000-3500 kcal), prawidłowo zbilansowaną, bogatą w witaminy i składniki mineralne. Należy unikać alkoholu, a także ostrych i wzdymających potraw. Dietę warto wzbogacić o argininę, która wspiera proces gojenia się ran.
Jeżeli pacjent ma problem z apetytem, to warto sięgnąć po wysokoenergetyczne produkty spożywcze, dostępne jako płyny lub proszki do sporządzenia płynu. W niewielkiej objętości zawarty jest kompleks substancji odżywczych, witamin i minerałów. Spożywa się je powoli, małymi łykami.
Kluczem w terapii odleżyn jest zapobieganie ich powstawaniu. Zajmując się unieruchomioną osobą, zwracaj szczególną uwagę na elementy zawarte w tym artykule, a unikniesz rozwoju poważnej rany.
Bibliografia:
1. Szewczyk, Maria T., et al. "Leczenie odleżyn - Zalecenia Polskiego Towarzystwa Leczenia Ran. Część II." Leczenie Ran 17.4 (2020).
2. Jaguś-Nowicka, Katarzyna. "Odleżyny. Jak im zapobiegać."
3. Łuczak, Jacek, and Maciej Sopata. "Odleżyny-profilaktyka i leczenie." Przewodnik Lekarza/Guide for GPs 4.7 (2001): 120-126.
4. Grata-Borkowska, Urszula, Maria Magdalena Bujnowska-Fedak, and Kamila Markiewicz. "Healing chronic wounds–ambulatory surgery." Lekarz POZ 2.4: 343-348.
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.
redaktor: mgr farm. Angelika Czarnecka