Image of AdobeStock_162538291.jpeg

Acerola – czym jest?

Malpigia granatolistna (acerola) to owoc charakterystyczny dla klimatu tropikalnego. W swoim naturalnym środowisku przybiera formę niskiego, wiecznie zielonego drzewka o owalnych liściach oraz czerwonych pestkowych owocach z żółtym miąższem. Owoce tej rośliny stanowią bogate źródło kwasu askorbinowego, plasując się wśród owoców o najwyższej zawartości naturalnej witaminy C. Zawierają od 1000 do 4500 mg witaminy C na 100 g świeżej masy. W porównaniu z pomarańczą acerola może zawierać nawet do 90 razy więcej witaminy C, co czyni ją wyjątkowym źródłem tego składnika. Ponadto owoce te są także źródłem polifenoli, karotenoidów, wapnia, fosforu, żelaza, witamin A, E oraz z grupy B, takich jak ryboflawina, tiamina czy niacyna. Warto podkreślić, że miąższ tej rośliny cechuje delikatna struktura, co sprawia, że jest on wrażliwy na transport i warunki przechowywania. Z tego powodu zaleca się szybkie przetwarzanie owoców aceroli w preparaty w postaci proszku lub soków.

Acerola – właściwości

Acerola jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego, przewyższając np. owoce czarnej porzeczki. Konsumpcja tej rośliny może znacząco wspierać układ immunologiczny, poprzez zwiększenie ilości i aktywności komórek odpornościowych. Co więcej, niektóre badania sugerują, że regularne spożywanie aceroli może skutecznie wspomagać proces odchudzania, a jest to szczególnie korzystne w przypadku diety wysokowęglowodanowej.

Warto również wspomnieć, że acerola może korzystnie wpływać na florę jelitową. Ponadto owoce tej rośliny są znane z właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych, co przeciwdziała procesom starzenia, poprawiając tym samym kondycję skóry.

Wykazano również, że substancje zawarte w liściach aceroli mogą zmniejszać żywotność komórek nowotworowych piersi (linii komórek MCF-7) oraz okrężnicy (linii komórek HCT-116). Z tego powodu ekstrakty z liści aceroli mogą stanowić istotny element profilaktyki żywieniowej dla osób szczególnie narażonych na zachorowanie na raka piersi.

Na koniec warto dodać, że acerola w medycynie tradycyjnej pomagała w leczeniu anemii, ospy wietrznej, a także wspierała funkcje wątroby i płuc.

Acerola – zastosowanie

Z uwagi na delikatną strukturę miąższu, acerola rzadko pojawia się w sklepach stacjonarnych. Dojrzałe owoce tej rośliny słabo znoszą warunki przechowywania oraz długotrwały transport, co wymusza ich szybkie przetworzenie. Mimo to rosnąca popularność aceroli na polskim rynku przyczyniła się do pojawienia się różnorodnych suplementów diety bazujących na tej roślinie. Dostępne są one w formie kapsułek, pastylek do ssania, soków, tabletek, proszku, a także jako składnik produktów kosmetycznych do pielęgnacji skóry. 

Częstotliwość stosowania aceroli w ciągu dnia zależy od stężenia wyciągu w produkcie. Z tego powodu przed zastosowaniem preparatu należy zapoznać się z zamieszczoną ulotką.

Acerola – kiedy nie stosować?

Acerolę może spożywać każdy, kto chce uzupełnić swoją dietę w witaminę C. Niemniej jednak, osoby z chorobami wątroby i nerek powinny zachować szczególną ostrożność.

 

 

Bibliografia:
Cieślik, E., & Gębusia, A. (2012). Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych. Postępy Fitoterapii, 2, 93-100.
Majewski, J., Orylski, M., Całkosiński, A., & Majewski, M. (2018). Acerola - tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C. Borgis - Medycyna Rodzinna, 2, 32-35.
Olędzki, R. (2020). Acerola (Malpigia granatolistna, Malpighia emarginata DC./Malpighia glabra L.) – zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym. Nauki Inżynierskie i Technologie, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, (36).
 

Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.

 

Przeczytaj również: