
Beyfortus– długodziałające przeciwciało monoklonalne dla wszystkich niemowląt*. Szybka i skuteczna ochrona przed RSV. Zapraszamy do obejrzenia wykładu ekspertów.
Beyfortus– długodziałające przeciwciało monoklonalne dla wszystkich niemowląt*. Szybka i skuteczna ochrona przed RSV. Zapraszamy do obejrzenia wykładu ekspertów.
Prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej ma kluczowe znaczenie dla zdrowia dziecka już od pierwszych chwil życia. Układ pokarmowy noworodka nie jest jałowy, jak wcześniej uważano — kolonizacja bakteryjna rozpoczyna się już w okresie prenatalnym, a jej tempo i jakość gwałtownie rosną w trakcie porodu i pierwszych miesięcy życia. To właśnie w tym czasie kształtuje się tzw. „mikrobiom niemowlęcy”, który wpływa nie tylko na trawienie, ale również na dojrzewanie układu odpornościowego, funkcjonowanie osi mózg–jelito, a nawet na ryzyko rozwoju chorób przewlekłych w przyszłości (takich jak alergie, cukrzyca typu 1 czy otyłość).
Odporność organizmu zależy od wielu czynników. Jej naturalnemu wzmacnianiu służą aktywność fizyczna, sen, odpoczynek czy hartowanie. Ważną rolę w stymulowaniu odporności odgrywa też odpowiednio zbilansowany i skomponowany jadłospis. Dla usprawnienia mechanizmów obronnych organizmu warto wzbogacić dietę o konkretne składniki odżywcze. Sprawdź, co jeść, aby poprawić odporność.
Witamina D3 odgrywa kluczową rolę w zdrowiu, wpływając pozytywnie na układ kostny, odporność oraz inne procesy w organizmie. Niedobór witaminy D3 jest częstym zjawiskiem, zwłaszcza w regionach charakteryzujących się ograniczoną ekspozycją na słońce. Dodatkowo unikanie promieniowania UV, korzystanie z kremów z filtrem oraz niewystarczająca podaż w diecie przyczyniają się do pogłębiania tego problemu. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapraszamy do lektury artykułu.
Selen, jako mikroelement, w niewielkich ilościach jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Możemy go znaleźć w naturalnej formie w różnych produktach spożywczych, a także w postaci suplementów. Selen jest istotnym składnikiem wielu enzymów i białek, odgrywając kluczową rolę w wielu procesach biochemicznych. Naukowcy nadal zgłębiają jego wpływ w profilaktyce oraz jako wsparcie w leczeniu różnych chorób, w tym chorób tarczycy, choroby Alzheimera i Parkinsona oraz nowotworów. Istnieją nadzieje, że dalsze badania przyniosą nowe spojrzenie na potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z optymalnego poziomu selenu w diecie.
Cynk to istotny mikroelement, który jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego całkowita zawartość w naszym ciele wynosi około 2 g, z czego około 60% znajduje się w mięśniach szkieletowych, a 30% w kościach. Wchodząc w skład ponad 300 różnych enzymów, cynk pełni kluczową rolę w procesach, takich jak replikacja i transkrypcja materiału genetycznego, obrona komórek przed reaktywnymi formami tlenu oraz regulacja funkcji erytrocytów i komórek okładzinowych żołądka. Cynk odgrywa także ważną funkcję w produkcji i wydzielaniu licznych hormonów, takich jak insulina i testosteron. Ponadto kontroluje pracę układu nerwowego i metabolizm witaminy A. Jego niedobór może wywoływać poważne komplikacje zdrowotne, stąd konieczność jego odpowiedniego dostarczania z dobrze zbilansowanej diety.
Witamina C, nazywana również kwasem askorbinowym, jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych witamin. Jej historia sięga lat dwudziestych XX wieku, kiedy to węgierski biochemik Albert Szent-Györgyi po raz pierwszy wyizolował tę substancję z papryki. Jego znaczące odkrycie zostało uhonorowane prestiżową nagrodą Nobla, co jednoznacznie świadczy o kluczowej roli, jaką witamina C odgrywa w funkcjonowaniu naszego organizmu. Jeśli chcesz poznać więcej fascynujących faktów na temat tej witaminy i jej wpływu na zdrowie, zachęcamy do lektury dalszej części artykułu.
Aloes, należący do rodziny sukulentów liściowych, tworzy zróżnicowaną grupę roślin, w której szacuje się występowanie blisko 330-400 różnych odmian. W medycynie i ziołolecznictwie szczególnie cenione są trzy główne gatunki aloesu: Aloë arborescens (drzewiasty), Aloë vera (zwyczajny) zwany również Aloë barbadensis oraz Aloë ferox (kolczasty). Aktualne badania naukowe potwierdzają, że lecznicze właściwości aloesu są związane z wyjątkowym bogactwem substancji bioaktywnych, które w nim występują. W niniejszym artykule odkryjesz, jakie korzyści dla zdrowia niesie ta niezwykle fascynująca roślina.