Witamina C jest ogólnie uważana za substancję niemal pozbawioną toksyczności. Jednak istnieje pewna grupa osób narażonych na działanie toksyczne tej witaminy. Są nimi mężczyźni pochodzący z obszarów Azji, Afryki, regionu Morza Śródziemnego oraz Żydzi sefardyjscy, którzy mają defekt dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu. Dla nich spożywanie dużych ilości witaminy C może skutkować natychmiastowym uszkodzeniem czerwonych krwinek i stanowi potencjalne zagrożenie życia w ciągu kilku godzin. Dodatkowo nadmierne spożycie tej witaminy może prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych oraz wywoływać problemy z układem pokarmowym.
Bibliografia:
Jarosz, M., Rychlik, E., Stoś, K., & Charzewska, J. (2020). Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie (Vol. 83). Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny.
Zawada, K. (2016). Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka. Herbalism, 1(2), 22-34.
Dobosz, A., & Witamina, C. (2006). Fakty i mity. Świat Przemysłu Farmaceutycznego, 1, 76-81.
Kantorska, A. (n.d.). Witamina C rola i znaczenie dla organizmu. Praca poglądowa w ramach specjalizacji z farmacji aptecznej. Kierownik specjalizacji- dr n. farm. Hanna Jankowiak-Gracz. https://www.woia.pl/dat/attach/921_witamina-c-rola-i-znaczenie—praca-specjalizacja-apteczna-agnieszka-kantorska.pdf
Janda, K., Kasprzak, M., & Wolska, J. (2015). Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pomeranian Journal of Life Sciences, 61(4), 419–425.
Maćkowiak, K., & Torliński, L. (2007). Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka. Nowiny Lekarskie, 76(4), 349-356.
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.