Dzienny jadłospis diety planetarnej o wartości energetycznej 2500 kcal zakłada spożycie około:
• 230 g pełnoziarnistych produktów zbożowych (np. razowych makaronów, brązowego ryżu, pieczywa z mąki z pełnego przemiału);
• 300-600 g warzyw i owoców (z przewagą warzyw) oraz 50-100 g warzyw skrobiowych (np. ziemniaków, batatów, warzyw dyniowych);
• 75-100 g nasion roślin strączkowych (np. fasoli, soi, soczewicy, ciecierzycy), które stanowią główne źródło białka;
• 250 g mleka i produktów mlecznych;
• 20-80 g tłuszczów pochodzenia roślinnego (np. oleju rzepakowego, oleju słonecznikowego, oliwy z oliwek, oleju lnianego) oraz 50-70 g orzechów.
W omawianym planie żywieniowym zalecane jest także umiarkowane spożycie drobiu i jajek oraz ryb i owoców morza dwa razy w tygodniu.
Na diecie planetarnej należy natomiast ograniczyć:
• tłuszcze nasycone – nie powinno się ich spożywać więcej niż 11 g/dobę;
• czerwone mięso i jego przetwory – maksymalne rekomendowane spożycie tych produktów wynosi 75-100 g/tydzień;
• cukry dodane – nie należy przekraczać 31 g/dobę.
Źródła:
1. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/zdrowe_diety/263840,dieta-planetarna (dostęp 18.09.2023)
2. https://kongres-zywieniowy.waw.pl/dieta-planetarna-sposob-zywienia-ktory-pomoze-zapobiec-katastrofie-ekologicznej/ (dostęp 18.09.2023)
3. https://eatforum.org/lancet-commission/healthcare-professionals/ (dostęp 18.09.2023)
4. https://eatforum.org/content/uploads/2019/07/EAT-Lancet_Commission_Summary_Report.pdf (dostęp 18.09.2023)
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.
redaktor: mgr farm. Angelika Czarnecka