Image of AdobeStock_618479940.jpeg

Czym jest dieta planetarna?

Dieta planetarna to plan żywieniowy, dzięki któremu można dbać o dobre samopoczucie i osiągnąć korzyści dla środowiska. Jest odpowiedzią na konieczność transformacji globalnego systemu żywnościowego, który obecnie przyczynia się do destabilizacji klimatu i do katastrofy ekologicznej. Została opracowana przez międzynarodową Komisję EAT-Lacet, złożoną z ekspertów zajmujących się żywieniem, zdrowiem, zrównoważonym rozwojem i polityką. Założenia diety planetarnej opublikowano w 2019 roku w czasopiśmie medycznym „The Lancet”. 

Jakie są główne zasady diety planetarnej?

Dieta planetarna opiera się na pokarmach pochodzenia roślinnego – warzywach, owocach, produktach z pełnego ziarna, strączkach i orzechach. W mniejszych ilościach zaleca się w niej produkty odzwierzęce – jajka, drób, nabiał czy ryby. Polega ona także na zdecydowanym ograniczeniu spożycia czerwonego mięsa, podrobów, produktów wędliniarskich, żywności wysoko przetworzonej i cukrów dodanych. Twórcy diety planetarnej rekomendują spożywanie produktów lokalnych i sezonowych, co przynosi pozytywne efekty dla środowiska i gospodarki. 

Omawiana dieta jest przeznaczona dla osób zdrowych w wieku powyżej 2 lat. Przy jej komponowaniu należy wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby, np. wiek, płeć, masę ciała, poziom aktywności fizycznej, stan fizjologiczny (np. ciąża) czy stan zdrowia. 

Jakie są korzyści ze stosowania diety planetarnej?

Dieta planetarna jest bogata w składniki odżywcze. Obfituje np. w witaminy antyoksydacyjne, polifenole czy karotenoidy. Wdrożenie jej zasad pozwala na utrzymanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Zmniejsza również ryzyko nadwagi i otyłości oraz wielu chorób dietozależnych. Obecnie z nadwagą i otyłością zmagają się ponad 2 miliardy dorosłych na świecie. 

Ponadto schorzenia niezakaźne związane z dietą, np. cukrzyca, choroby serca i rak, należą do głównych przyczyn zgonów. Według ekspertów z Komisji EAT-Lancet przejście z niezdrowej diety na dietę planetarną pomogłoby zapobiec 11 milionom przedwczesnych zgonów osób dorosłych rocznie.

Jednocześnie dieta planetarna jest zdrowa dla środowiska. Przyczynia się do ograniczenia niekorzystnych skutków klimatycznych związanych z obecnym systemem wytwarzania żywności. Należy do nich zwłaszcza produkcja gazów cieplarnianych i zużycie słodkiej wody. Przykładowo do wytworzenia 1 kg wołowiny wykorzystuje się dziś ok. 10-30 tys. litrów wody. Przy produkcji żywności pochodzenia roślinnego jest ona zużywana dużo wolniej. 

Eksperci z Komisji EAT-Lancet uważają, że wdrożenie zasad diety planetarnej pozwoli na ograniczenie nadmiernej konsumpcji w krajach wysokorozwiniętych i pomoże w walce z głodem w krajach ubogich. 

Jak wygląda jadłospis diety planetarnej?

Dzienny jadłospis diety planetarnej o wartości energetycznej 2500 kcal zakłada spożycie około:
   •  230 g pełnoziarnistych produktów zbożowych (np. razowych makaronów, brązowego ryżu, pieczywa z mąki z pełnego przemiału);
   •  300-600 g warzyw i owoców (z przewagą warzyw) oraz 50-100 g warzyw skrobiowych (np. ziemniaków,   batatów, warzyw dyniowych); 
   •  75-100 g nasion roślin strączkowych (np. fasoli, soi, soczewicy, ciecierzycy), które stanowią główne źródło  białka;
   •  250 g mleka i produktów mlecznych;
   •  20-80 g tłuszczów pochodzenia roślinnego (np. oleju rzepakowego, oleju słonecznikowego, oliwy z oliwek, oleju lnianego) oraz 50-70 g orzechów.

W omawianym planie żywieniowym zalecane jest także umiarkowane spożycie drobiu i jajek oraz ryb i owoców morza dwa razy w tygodniu.

Na diecie planetarnej należy natomiast ograniczyć: 
•  tłuszcze nasycone – nie powinno się ich spożywać więcej niż 11 g/dobę;
•  czerwone mięso i jego przetwory – maksymalne rekomendowane spożycie tych produktów wynosi 75-100  g/tydzień;
•  cukry dodane – nie należy przekraczać 31 g/dobę.

 

 

Źródła:
   1. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/zdrowe_diety/263840,dieta-planetarna (dostęp 18.09.2023)
   2. https://kongres-zywieniowy.waw.pl/dieta-planetarna-sposob-zywienia-ktory-pomoze-zapobiec-katastrofie-ekologicznej/ (dostęp 18.09.2023)
   3. https://eatforum.org/lancet-commission/healthcare-professionals/ (dostęp 18.09.2023)
   4. https://eatforum.org/content/uploads/2019/07/EAT-Lancet_Commission_Summary_Report.pdf (dostęp 18.09.2023)
 

 

Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.

redaktor: mgr farm. Angelika Czarnecka

 

Przeczytaj również: