Duże znaczenie może mieć także dieta pacjenta podczas leczenia ŁZS. Przede wszystkim należy unikać nie tylko tytoniu czy alkoholu, ale także mocnej kawy i herbaty, przetworów zawierających ocet oraz ostrych przypraw. Warto zadbać o dostarczanie organizmowi żywności zawierającej witaminy z grupy B, cynk i selen, unikając zarazem białego pieczywa, smażonych potraw, cukrów prostych i słodyczy. Wskazane jest spożywanie dużej ilości warzyw, które zawierają naturalne antyoksydanty, a także picie naparów – ze skrzypu polnego, pokrzywy lub bratka.
Bibliografia
1. M. Bednarek, C. Musiał, Najczęstsze problemy pacjenta trychologicznego – choroby skóry głowy, „Kosmetologia Estetyczna” 2019, nr 8, s. 393–396.
2. L. Brzezińska-Wcisło, Co nowego w etiopatogenezie i leczeniu łojotokowego zapalenia skóry, Postępy Dermatologii i Alergologii XXII; 2005/1 s. 10-13.
3. A. Buczek, D. Wcisło-Dziadecka, K. Sierant, Co nowego w etiologii i terapii łojotokowego zapalenia skóry, „Postępy Nauk Medycznych” 2018, t. XXXI, nr 1A, s. 49–54.
4. D. Nowicka, Dermatologia. Podręcznik dla studentów kosmetologii, Wydawnictwo Medyczne Górnicki, Wrocław 2007.
5. E. Trznadel-Grodzka, E. Tyc-Zdrojewska, A. Kaszuba, Choroby łojotokowe, [w:] Z. Adamski, A. Kaszuba (red.), Metody diagnostyczne w dermatologii, wenerologii i mikologii lekarskiej, t. II, Lublin 2015, s. 235–247
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.
redaktor: mgr farm. Angelika Czarnecka