Kwas foliowy nie jest toksyczny dla naszego organizmu. Jednak w niektórych przypadkach nadmierne dawki mogą prowadzić do zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego, objawów neurologicznych lub alergicznych reakcji skórnych. Należy również podkreślić, że średnie i wysokie dawki tej witaminy mogą maskować objawy niedoboru witaminy B12.
Bibliografia:
Banyś, K. J., Knopczyk, M. W., & Bobrowska-Korczak, B. (2020). Znaczenie kwasu foliowego dla zdrowia organizmu człowieka. Farmacja Polska, 76(2), 79-87.
Sicinska, E., & Pelc, A. (2011). Produkty wzbogacone jako potencjalne źródło kwasu foliowego w żywieniu człowieka. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 62(2).
Czeczot, H. (2008). Kwas foliowy w fizjologii i patologii. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 62.
Cieślik, E., & Gębusia, A. (2011). Skutki niedostatecznej podaży kwasu foliowego ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia dla kobiet w wieku rozrodczym. Hygeia Public Health, 46(4), 431-436.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535377/ [dostęp: 11.09.2023]
Cieślik, E., & Kościej, A. (2012). Kwas foliowy–występowanie i znaczenie. Problemy Higieny i Epidemiologii, 93(1), 1-7.
Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. (2020). Dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych.
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.