Nie odnotowano negatywnego wpływu na zdrowie wynikającego z nadmiernego spożycia ryboflawiny, ponieważ ewentualny jej nadmiar jest eliminowany z organizmu, głównie z moczem. Co więcej, nasz organizm nie jest w stanie wchłonąć z przewodu pokarmowego jednorazowo większej dawki ryboflawiny niż 27 mg.
Bibliografia:
https://www.jagiellonskiecentruminnowacji.pl/wp-content/uploads/2019/01/witamina_b2.pdf [dostęp: 18.10.2023]
Różańska, D., Ilow, R., & Regulska-Ilow, B. (2013). Wpływ procesów kulinarnych na zawartość wybranych witamin w żywności. Cz. II. Tiamina, ryboflawina, niacyna.
Jachacz-Łopata, M. (2020). 12. WITAMINY.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. (2020). Normy żywienia. pzh.gov.pl.
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.