Image of AdobeStock_402759823.jpeg

Witamina B2 – charakterystyka i właściwości

Witamina B2, inaczej nazywana ryboflawiną, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Należy do grupy flawin, charakteryzujących się żółtopomarańczowym zabarwieniem. Ryboflawina obecna jest we wszystkich tkankach organizmu i odgrywa kluczową rolę jako koenzym w reakcjach oksydoredukcyjnych, które są związane z produkcją energii. Ponadto bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Jest także niezbędna dla zdrowia narządu wzroku, układu odpornościowego i układu nerwowego. Niedobór ryboflawiny może skutkować zaburzeniami widzenia, w tym światłowstrętem. Choć ryboflawina jest syntetyzowana w naszym przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe, jej ilości są niewystarczające do zaspokojenia pełnego zapotrzebowania organizmu. Dlatego istotne jest dbanie o zrównoważoną dietę, bogatą w produkty zawierające tę witaminę. Należy jednak mieć na uwadze, że ryboflawina jest wrażliwa na światło, co sprawia, że może się rozkładać podczas ekspozycji na nie. Mimo iż jest ona stabilna w wysokich temperaturach, procesy obróbki termicznej żywności mogą powodować jej straty.

Witamina B2 – źródła

Dobre źródła witaminy B2 to:
   • mleko i jego przetwory (sery twarogowe i podpuszczkowe),
   • jaja,
   • mięso,
   • podroby (np. wątróbka),
   • produkty zbożowe,
   • warzywa (np. groszek zielony, szpinak, brokuł).

Witamina B2 – zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na ryboflawinę zależy od kilku czynników, takich jak płeć, wiek oraz stan zdrowia. Dodatkowo aktywność fizyczna może również wpływać na zwiększenie zapotrzebowania na tę witaminę. Niektóre leki, takie jak spironolakton czy chlorpromazyna, mogą obniżać poziom tej witaminy w organizmie. Osoby nadużywające alkoholu oraz seniorzy są bardziej narażeni na jej niedobory. Zalecana dzienna dawka ryboflawiny dla dorosłych wynosi 1,1-1,3 mg. Dla kobiet w ciąży wartość ta wzrasta do 1,4 mg, a podczas karmienia piersią – do 1,6 mg.

Witamina B2 – skutki niedoboru

Brak witaminy B2 w diecie może skutkować różnorodnymi problemami zdrowotnymi. Do objawów niedoboru tej witaminy zaliczają się: 
   • zapalenie języka, 
   • problemy z kącikami ust
   • suche i pękające wargi, 
   • łojotokowe zmiany skórne
   • nadmierne złuszczanie się naskórka, 
   • zaczerwienienie oraz suchość spojówek. 

Brak tej witaminy w organizmie może prowadzić do problemów takich jak niedokrwistość, światłowstręt, zapalenie rogówki, nadmierne łzawienie, a nawet do zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego i endokrynnego.

Witamina B2 – skutki nadmiaru

Nie odnotowano negatywnego wpływu na zdrowie wynikającego z nadmiernego spożycia ryboflawiny, ponieważ ewentualny jej nadmiar jest eliminowany z organizmu, głównie z moczem. Co więcej, nasz organizm nie jest w stanie wchłonąć z przewodu pokarmowego jednorazowo większej dawki ryboflawiny niż 27 mg.

 

Bibliografia:
https://www.jagiellonskiecentruminnowacji.pl/wp-content/uploads/2019/01/witamina_b2.pdf [dostęp: 18.10.2023]
Różańska, D., Ilow, R., & Regulska-Ilow, B. (2013). Wpływ procesów kulinarnych na zawartość wybranych witamin w żywności. Cz. II. Tiamina, ryboflawina, niacyna.
Jachacz-Łopata, M. (2020). 12. WITAMINY.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. (2020). Normy żywienia. pzh.gov.pl.


Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.

 

Przeczytaj również: