Suplementacja kwasu foliowego przed ciążą — dawki, okresy i kluczowe powody
Małgorzata Skoczylas-Kouyoumdjian
Opublikowano: 6.10.2023
Foliany występujące w żywności oraz otrzymywany syntetycznie kwas foliowy, zwane też witaminą B9, mają wszechstronny wpływ na organizm człowieka. Odgrywają kluczową rolę już na etapie rozwoju płodu. Udowodniono, że zażywanie kwasu foliowego na bardzo wczesnym etapie ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia u noworodka wad wrodzonych, zwanych wadami cewy nerwowej. Dowiedz się, dlaczego należy suplementować kwas foliowy przed ciążą i jakie dawki stosować w trakcie jej trwania.
Jaka jest rola kwasu foliowego w organizmie?
Foliany są niezbędne do właściwego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i krwiotwórczego. Wraz z witaminą B12 pełnią podstawową rolę w procesach wzrostu, rozwoju i rozmnażania wszystkich komórek ustroju. Biorą również udział w przekształcaniu homocysteiny do metioniny oraz w regulacji, tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek. Ponadto, według niektórych doniesień, mogą zapobiegać stanom depresyjnym.
Jakie są źródła kwasu foliowego?
Głównym źródłem folianów jest żywność. Zawierają je warzywa i owoce takie jak:
• brukselka;
• kapusta włoska;
• natka pietruszki;
• szpinak;
• jarmuż;
• sałata;
• cykoria;
• suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja);
• pomarańcze.
Ponadto foliany można znaleźć w pokarmach odzwierzęcych, np. w jajkach, wątróbce czy serach dojrzewających. Niewielkie ilości kwasu foliowego są też syntetyzowane przez drobnoustroje jelitowe. Ta witamina wchodzi również w skład farmaceutyków.
Warto wiedzieć, że foliany są wrażliwe na działanie wielu czynników, np. wysokiej temperatury. Dlatego ich straty w żywności mogą sięgać 50-80%. Dodatkowo przyswajalność witaminy B9 z produktów spożywczych wynosi tylko około 50%. Wchłanianie kwasu foliowego z preparatów farmaceutycznych i suplementów diety jest znacząco wyższe.
Jaki jest wpływ niedoboru kwasu foliowego na ciążę?
Z powodu deficytu folianów oraz witaminy B6 i B12 dochodzi do zwiększonego wytwarzania homocysteiny w komórkach ustrojowych i jej przechodzenia do krwi. Istnieje zależność pomiędzy podwyższonym poziomem homocysteiny w surowicy krwi a rozwojem miażdżycy i chorób otępiennych. Zbyt wysokie stężenie homocysteiny u kobiety w ciąży może prowadzić do zahamowania wzrastania płodu lub do obumarcia wewnątrzmacicznego. Ma też negatywny wpływ na rozwój ośrodkowego układu nerwowego płodu.
Dodatkowo niedobór folianów u ciężarnej może skutkować anemią megaloblastyczną, a także poronieniem czy wadami wrodzonymi, zwłaszcza wadami cewy nerwowej. Zalicza się do nich bezmózgowie i przepukliny rdzenia kręgowego. Wady te wykształcają się w ciągu 28 dni po zapłodnieniu. Dlatego, celem zmniejszenia ryzyka ich wystąpienia, wszystkim kobietom w wieku prokreacyjnym rekomendowana jest suplementacja kwasu foliowego.
Jakie jest zalecane dawkowanie kwasu foliowego przed ciążą i w ciąży?
Szczegółowe rekomendacje dotyczące dawkowania kwasu foliowego przed ciążą i w ciąży przygotowali eksperci Polskiego Towarzystwo Ginekologów i Położników (d. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne). PTGiP zaleca suplementację kwasu foliowego w dawce 0,4 mg dziennie wszystkim kobietom w wieku prokreacyjnym. Kwas foliowy powinien być stosowany jako uzupełnienie diety bogatej w foliany. W I trymestrze ciąży (do 12. tygodnia) eksperci rekomendują zażywanie kwasu foliowego w dziennej dawce 0,4-0,8 mg. Po 12. tygodniu i w okresie karmienia piersią kobietom bez dodatkowych czynników ryzyka zaleca się stosowanie kwasu foliowego w dawce 0,6-0,8 mg dziennie.
Specjaliści sformułowali również rekomendacje dla przyszłych matek, które należą do grup ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej. Kobietom, u których wady te wystąpiły w poprzedniej ciąży lub w rodzinie, PTGiP zaleca stosowanie kwasu foliowego w dawce 4 mg dziennie, ale w ściśle określonym czasie, tj. na co najmniej 4 tygodnie przed planowaną koncepcją i przez pierwsze 12 tygodni ciąży. Następnie rekomendowane jest zmniejszenie dawki zgodnie z zaleceniami dla ogólnej populacji kobiet.
Przyszłym matkom z grupy podwyższonego ryzyka niedoboru folianów i wad cewy nerwowej zaleca się stosowanie 0,8 mg kwasu foliowego dziennie na 3 miesiące przed planowaną koncepcją oraz podczas ciąży i karmienia piersią.
Do grupy podwyższonego ryzyka niedoboru folianów i wystąpienia wad cewy nerwowej należą kobiety:
• chorujące przed ciążą na cukrzycę typu I lub typu II;
• stosujące używki;
• stosujące przed ciążą leki przeciwpadaczkowe, metforminę, cholestyraminę, sulfasalazynę czy metotreksat;
• z BMI powyżej 30;
• ze schorzeniami przewodu pokarmowego, które skutkują zaburzeniami wchłaniania (np. celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, colitis ulcerosa);
• po operacjach bariatrycznych.
Źródła:
1. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska (red.), Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Warszawa 2020, s. 226-229
2. H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Warszawa 2016, s. 17
3. https://ptgin.pl/artykul/rekomendacje-polskiego-towarzystwa-ginekologow-i-poloznikow-dotyczace-suplementacji-u (dostęp 12.09.2023)
4. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/157302,kwas-foliowy-i-jego-znaczenie-dla-zdrowia (dostęp 12.09.2023)
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.
redaktor: mgr farm. Angelika Czarnecka