Alergia – rodzaje, objawy, leczenie
mgr farm. Natalia Nierychło
Opublikowano: 6.03.2024
Polskie Towarzystwo Alergologiczne mówi, że aż 12 milionów Polaków mierzy się z problemem alergii. Około 20-30% mieszkańców krajów rozwiniętych ma ją zdiagnozowaną – dlatego mówimy o niej jako o chorobie cywilizacyjnej. Alergia to w uproszczeniu nadmierna reakcja organizmu na nieszkodliwy czynnik, np. owoc, kurz, pyłek rośliny. Ten czynnik nazywamy alergenem.
Jakie są przyczyny pojawienia się alergii?
Przyczyn pojawienia się alergii może być wiele. Dzielimy je na 2 podstawowe grupy:
- Czynniki genetyczne
Udowodniono, że alergie mogą być przekazywane genetycznie. U bliźniąt jednojajowych, jeśli jedno cierpi na alergię, to w 64,3% przypadków drugie z rodzeństwa również będzie się z nią zmagać. Naukowcy stale poszukują miejsc w naszym DNA, które kodują tendencje do uczuleń.
- Czynniki środowiskowe
Czynniki zewnętrzne także odgrywają dużą rolę w prawdopodobieństwie wystąpienia alergii. Mowa tu o dymie tytoniowym, zanieczyszczeniu środowiska, alergenach bakteryjnych, zaburzeniach mikrobioty jelitowej oraz niedoborach witaminowych (witaminy D3, kwasu foliowego/witaminy B9).
Szczególnym czynnikiem, który ma wpływ na wystąpienie alergii u dziecka, jest sposób karmienia. Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii Dziecięcej i Amerykańska
Akademia Pediatrii wspólnie przedstawiły stanowisko, że wyłączne karmienie piersią przez 4-6 pierwszych miesięcy życia dziecka może zmniejszyć częstość występowania alergii i jest zdecydowanie rekomendowane. Im dłużej matka karmi piersią, tym niższa jest szansa na pojawienie się alergii pokarmowych, astmy oskrzelowej oraz atopowego zapalenia skóry.
Rodzaje alergii
Wyróżniamy 4 rodzaje alergii w zależności od tego, jaki kontakt z alergenem wywołuje nadmierną reakcję organizmu:
• alergia pokarmowa
Problem alergii pokarmowych dotyczy około 4-8% dzieci i 2-3% dorosłych. Wywołują je zarówno alergeny pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Najczęściej są to: zboża (pszenica, żyto, jęczmień, ryż), cytrusy, jabłka, orzechy, soja, soczewica, marchew, pietruszka, truskawki, krowie mleko, wołowina, jaja, wieprzowina, ryby, skorupiaki. U osób z alergią pokarmową na jeden pokarm może wystąpić reakcja uczuleniowa na inny o podobnej strukturze antygenowej.
• alergia kontaktowa
To typ alergii polegający na pojawieniu się pokrzywki po kontakcie z alergenem. Jednymi z najczęściej spotykanych alergenów kontaktowych są metale ciężkie, w szczególności nikiel (powoduje on alergie u co 7 osoby na całym świecie), jednak mogą go również powodować barwniki, kurz, pyłki roślinne, tworzywa (np. lateks) oraz sierść zwierząt.
• alergia wziewna
Ten rodzaj charakteryzuje się głównie objawami ze strony układu oddechowego, są to m.in. alergiczny nieżyt nosa (potocznie mówiąc – katar), łzawienie i swędzenie oczu, zapalenie spojówek, duszący kaszel oraz rzadziej – świąd i pokrzywka. Alergie wziewne mogą być całoroczne (uczulenie na roztocza, sierść zwierząt) oraz okresowe (uczulenie na pyłki roślin). Chorując na ten drugi typ, warto dokładnie zapoznać się z kalendarzem pylenia różnych roślin.
• alergia iniekcyjna
Ta alergia objawia się reakcją na jad owadów i zwierząt. Jest jednym z najniebezpieczniejszych typów ze względu na duże ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego.
Objawy alergii
Każdy z rodzajów alergii charakteryzuje się podobnymi objawami, są to przede wszystkim:
• wyprysk alergiczny – jest to objaw charakterystyczny dla alergii kontaktowych. Elementem odróżniającym go od wysypki innego pochodzenia jest silny świąd, zaczerwienienie i opuchlizna.
• alergiczny nieżyt nosa – czyli katar alergiczny. Jest wodnisty, przezroczysty i cieknący oraz powoduje częste kichanie. Taki katar utrzymuje się przez długi czas, nawet przez kilka miesięcy w momentach zaostrzenia, np. podczas pylenia traw. Często towarzyszy mu alergiczne zapalenie spojówek.
• alergiczne zapalenie spojówek – objawia się zaczerwienieniem, łzawieniem oraz świądem oczu. Tym, co odróżnia je od objawów infekcji spojówki jest obustronność – oboje oczu wykazują podobne nasilenie objawów, a nie tylko jedno.
• wstrząs anafilaktyczny – to najniebezpieczniejszy objaw alergii, który stanowi zagrożenie dla życia. Polega na reakcji całego organizmu na kontakt z alergenem – pojawia się opuchlizna, wysypka, obrzęk górnych dróg oddechowych oraz spadek ciśnienia. Zazwyczaj powodują go ukąszenia owadów, niektóre alergeny pokarmowe (np. orzechy, skorupiaki) oraz leki.
Leczenie alergii
Podstawowymi lekami stosowanymi w alergii są leki przeciwhistaminowe. Ich działanie polega na blokowaniu receptorów dla histaminy, które pobudzone powodują reakcję immunologiczną i objawy alergii. Znajdują zastosowanie w redukowaniu praktycznie wszystkich objawów alergicznych: nieżytu nosa, zapaleniu spojówek, pokrzywki i opuchlizny.
Wyróżniamy trzy generacje tych leków:
• leki I generacji powodują więcej działań niepożądanych (senność, otępienie), więc są raczej stosowane pod postacią maści w alergiach skóry. Często znajdują zastosowanie w innych schorzeniach, np. chorobie lokomocyjnej, czy problemach z zaśnięciem. Są to m.in.: dimetynden, klemastyna, doksylamina, hydroksyzyna, prometazyna.
• leki II generacji to leki pierwszego wyboru w reakcjach alergicznych. W mniejszym stopniu powodują senność i znużenie, jednocześnie skutecznie ograniczając objawy alergii. Zazwyczaj przyjmuje się 1 tabletkę w ciągu dnia, najlepiej na wieczór, aby uniknąć działań niepożądanych w ciągu dnia. Przykładowe leki II generacji: cetyryzyna, loratadyna, rupatadyna,
• leki III generacji to najnowsze leki przeciwalergiczne, które są praktycznie pozbawione działań niepożądanych występujących w I generacji oraz wykazują działanie przeciwzapalne. W tej grupie znajdują się zmodyfikowane leki II generacji, czyli lewocetyryzyna, feksofenadyna i desloratadyna.
Niektóre leki przeciwhistaminowe są wyłącznie z przepisu lekarza, jednak większość z nich dostaniemy bez recepty w każdej aptece.
Jeśli w szczególności dokucza alergiczne zapalenie spojówki, to można zastosować krople do oczu zawierające:
• leki przeciwhistaminowe, np. ketotifen, azelastynę, olopatadynę, które miejscowo zmniejszają objawy alergii, nie powodując równocześnie senności.
• stabilizator komórek tucznych, np. kromoglikan sodu, który hamuje reakcję alergiczną przed jej powstaniem. W związku z tym używa się go przed wyjściem na zewnątrz podczas pylenia roślin. Nie będzie on skuteczne po wystąpieniu objawów – wtedy lepiej sięgnąć po krople z substancją przeciwalergiczną.
• środki zwężające naczynia krwionośne w oku, np. tetryzolina. Jednak działają one tylko na przekrwienie oczu i obrzęk, a nie na przyczynę.
W alergicznym nieżycie nosa można dodatkowo zastosować krople do nosa zawierające lek przeciwhistaminowy (dimetynden, difenhydraminę lub azelastynę) oraz sterydy donosowe (furoinian mometazonu). Te drugie są najczęściej stosowanymi w alergicznym katarze ze względu na ich skuteczność w redukcji objawów i rzadkie działania niepożądane.
Na alergiczną pokrzywkę warto zastosować żel z dimetyndenem (najczęściej kojarzony z ukąszeniami owadów), który zmniejsza świąd i zaczerwienienie. W alergicznych zmianach skórnych można zastosować również maści z hydrokortyzonem, jednak ograniczą tylko stan zapalny, nie działając przyczynę.
A co z wapnem?
Przyjęło się, że na alergię powinno się stosować wapno, najczęściej te musujące. Jednak nie ma to podstaw naukowych, w badaniach wykazano jego nieskuteczność w redukcji objawów alergii.
Polecane dla Ciebie
Bibliografia
- Centrala NFZ, „Alergia i astma” https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/alergia-i-astma-filmy-edukacyjne,7363.html (data cytowania: 13.03.23)
- Pałgan, K., Bartuzi, Z. „Czynniki genetyczne i środowiskowe w rozwoju alergii na pokarmy." Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 66 (2012): 385-391.
- Ćwiek, D. Wpływ karmienia piersią na zapobieganie wystąpienia alergii u dzieci. Wybrane aspekty opieki pielęgniarskiej i położniczej w różnych specjalnościach medycyny, 90.
- Dadas-Stasiak, E., Kalicki, B., Jung, A. „Najczęściej występujące przyczyny i rodzaje alergii u dzieci w świetle aktualnej epidemiologii." Pediatria i Medycyna Rodzinna 2.6 (2010): 92-99.
- Protasiewicz, M., Iwaniak, A. (2014). Alergie pokarmowe i alergeny żywności. I CHEMIA TOKSYKOLOGICZNA.
- Wydawnictwo Farmaceutyczne „Leki pierwszego wyboru” Wydanie 2020
- Adamska, I., Czerwionka-Szaflarska, M., Sala-Sacharczuk, A. (2012). Czy jest miejsce w pediatrii dla leków antyhistaminowych I generacji?. Pediatria Polska, 87(5), 516-520.
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.
redaktor: mgr farm. Angelika Czarnecka