Dieta śródziemnomorska a choroby serca
Udowodniono, że dieta śródziemnomorska może uchronić nas przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, a związane jest to ze spożywaniem produktów wzbogaconych w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które zawarte są m.in. w oliwie z oliwek. Kwasy te korzystnie wpływają na profil lipidowy, ponieważ przyczyniają się do zmniejszenia stężenia frakcji LDL i cholesterolu całkowitego w surowicy, natomiast powodują wzrost stężenia frakcji HDL. Na uwagę zasługuje fakt, że oliwa z oliwek poza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi jest bogatym źródłem fenoli, karotenoidów i tokoferolu, które należą do naturalnych antyoksydantów chroniących nas przed wolnymi rodnikami. Jak wiadomo, wolne rodniki przyspieszają procesy starzenia komórek i tym samym przyczyniają się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, cukrzyca, choroba niedokrwienna serca i nadciśnienie tętnicze. Dieta śródziemnomorska to nie tylko oliwa z oliwek, ale również owoce, warzywa, ryby, orzechy, które wywierają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Owoce i warzywa to bogate źródło flawonoidów, które spowalniają procesy miażdżycowe, a tym samym zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym.
Dieta śródziemnomorska a otyłość
Dieta śródziemnomorska stanowi doskonałe rozwiązanie dla osób, które planują redukcję masy ciała, ponieważ opiera się na spożywaniu dużej ilości warzyw i owoców będących bogatym źródłem błonnika, który odgrywa niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu naszego przewodu pokarmowego. Błonnik daje poczucie sytości, poprawia perystaltykę jelit oraz opóźnia rozkład węglowodanów. Oliwa z oliwek, jak wspomniano wcześniej, jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które bardzo dobrze sprawdzają się w walce z otyłością brzuszną.
Dieta śródziemnomorska a choroby neurodegeneracyjne
Stwierdzono, że dieta śródziemnomorska może zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i choroby Parkinsona nawet o 13%. Udowodniono, że spożywanie oliwy z oliwek powoduje cofanie się powstawania blaszki miażdżycowej, a tym samym może przyczynić się do spowolnienia rozwoju choroby Alzhaimera. Jak wspomniano wcześniej, dieta śródziemnomorska jest bogatym źródłem polifenoli (zawartych w warzywach, owocach, nasionach i oliwie z oliwek), które wykazują ochronne działanie na nasz mózg oraz mogą przyczyniać się do zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, stanowiącym poważny problem w dzisiejszych czasach.
Dieta śródziemnomorska a choroby przewodu pokarmowego
Dieta śródziemnomorska to bogate źródło błonnika, który wywiera korzystny wpływ na perystaltykę naszych jelit, wspomaga trawienie oraz przeciwdziała zaparciom. Ograniczenie spożywania produktów wysoko przetworzonych, produktów typu fast food oraz słodyczy może zmniejszyć intensywność występowania objawów towarzyszących chorobie refluksowej, takich jak zgaga i ból przełyku.