Kwasy omega-3 odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia. Zaleca się ich regularne spożywanie, aby poprawić ogólne samopoczucie. Konsumpcja tych kwasów niesie za sobą liczne korzyści zdrowotne, dlatego warto wzbogacić dietę o produkty bogate w omega-3.
Bibliografia:
Sicińska, P., Pytel, E., Kurowska, J., & Koter-Michalak, M. (2015). Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 69, 838-852.
Materac, E., Bodek, K. H., & Marczyński, Z. (2013). Zastosowanie kwasów tłuszczowych omega-3 w profilaktyce i terapii chorób. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 46(3).
Wydro, D. (2012). Kwasy omega 3 i 6 w medycynie i kosmetologii. Wpływ doustnej suplementacji kwasami omega-3 i 6 na kondycje skóry–badanie pilotażowe. Acad. Aesthet. Anti-Aging Med, 4, 46-54.
Jochym, K., & Kapuśniak, J. (2010). Wzbogacanie żywności w długołańcuchowe kwasy omega-3. Chemistry, Environment, Biotechnology, 14, 121-138.
Wcisło, T., & Rogowski, W. (2006). Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka. Cardiovascular forum, 11(3), 39-43.
Materac, E., Marczyński, Z., & Bodek, K. H. (2013). Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Bromat Chem Toksykol, 46(2), 225-233.
Bojkowski, Ł., & Mojs, E. (2016). Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych obszarach psychologicznego funkcjonowania człowieka. Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu, 1(46), 92–96.
Saran-Jagodzińska, A. (2020). Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3. Lekarz POZ, 6(5), 278-285.
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.