Rodzaj żywności | Duża zawartość FODMAP | Mała zwartość FODMAP |
Warzywa | czosnek, cebula, karczochy, brukselka, brokuły, zielony groszek, buraki ćwikłowe, szparagi, kapusta, awokado, kalafior, pory, patisony, koper włoski, grzyby | marchew, dynia, seler, papryka, bataty, pomidory, ogórki, kapusta chińska, kukurydza, sałata, kabaczek, kiełki bambusa, szczypior, bakłażan |
Owoce | jabłka, gruszki, nektarynki, mango, morele, brzoskwinie, śliwki, arbuzy, owoce suszone, owoce z puszki | jagody, pomarańcze, grejpfruty, cytryny, mandarynki, winogrona, ananasy, kiwi, truskawki, banany |
Mleko i produkty mleczne | jogurty, maślanka, śmietana, mleko skondensowane, mleko (krowie, kozie, owcze), twaróg, mascarpone, ricotta | masło, ser żółty, ser brie, ser camembert |
Produkty zbożowe | produkty pszenne, żyto | produkty bezglutenowe, płatki ryżowe, amarantus, komosa ryżowa, mąka orkiszowa i jej przetwory, mąka owsiana i jej przetwory |
Białko | nasiona roślin strączkowych: fasoli, soczewicy, soi, ciecierzycy | ryby, tofu, mięso |
Nasiona i orzechy | pistacje, orzechy nerkowca | mała garść: migdały, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzechy makadamia, pestki dyni, nasiona słonecznika, ziarna sezamu |
Inne | miód, napój sojowy, syrop z agawy, syrop glukozowo-fruktozowy, słodziki – sorbitol, mannitol, ksylitol, maltitol | napój migdałowy, napój ryżowy, syrop klonowy, cukier kryształ, aspartam, stewia |