Image of AdobeStock_427550571.jpeg

Czym jest dieta FODMAP (low FODMAP)?

Dieta FODMAP polega na wykluczeniu pokarmów z dużą zawartością fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli i zastąpieniu ich produktami ubogimi w te związki. Taki sposób odżywania może być zalecany osobom, u których spożywanie FODMAP wywołuje lub nasila objawy żołądkowo-jelitowe, np. skurcze, wzdęcia czy biegunki. Dietę o niskiej zawartości FODMAP stosuje się przez określony czas. Po jej zakończeniu większość osób może powrócić do normalnego sposobu odżywiania, wykluczającego jedynie pojedyncze produkty bogate w FODMAP.

Jak FODMAP oddziałują na organizm?

FODMAP słabo wchłaniają się z przewodu pokarmowego. Dlatego powodują wzrost ciśnienia osmotycznego w jelicie i nadmierną sekrecję płynów. Ponadto ulegają fermentacji, co skutkuje zwiększeniem wytwarzania gazów w jelitach. W konsekwencji ściany jelita się rozszerzają. Prowadzi to do dyskomfortu, wzdęć czy bólu brzucha. 

Dla kogo jest dieta FODMAP?

Usunięcie produktów bogatych w FODMAP z jadłospisu zmniejsza objawy zespołu jelita drażliwego i celiakii. Dieta low FODMAP może również odgrywać rolę w łagodzeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych w nieswoistych zapaleniach jelit, zapaleniu uchyłków i fibromialgii. Istnieją również badania potwierdzające jej korzystny wpływ w zespole rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)

Jakie związki zaliczamy do FODMAP?

Do FODMAP należą związki, takie jak: 
• fruktany (oligosacharydy): są obecne m.in. w produktach pszennych i żytnich, cebuli, czosnku czy karczochach;
• galaktooligosacharydy: występują zwłaszcza w nasionach roślin strączkowych;
• laktoza (disacharyd): jest zawarta głównie w produktach mlecznych;
• fruktoza (monosacharyd): znajduje się przede wszystkim w miodzie, owocach oraz w słodyczach (w formie syropu glukozowo-fruktozowego);
• poliole (alkohole cukrowe): należą do nich m.in. ksylitol, sorbitol, erytrytol i mannitol.

Na czym polega dieta FODMAP?

Dieta niskofodmapowa przebiega w trzech etapach. Są to:
   • faza eliminacji: na tym etapie należy wykluczyć z jadłospisu produkty o dużej zawartości FODMAP i zastąpić je pokarmami ubogimi w te związki. Ta faza diety trwa 2-6 tygodni;
   • faza reintrodukcji: w tym czasie, przez 8-12 tygodni, trzeba ponownie stopniowo wprowadzać do jadłospisu pokarmy bogate w FODMAP – najlepiej jeden produkt co trzy dni. Należy również monitorować i zapisywać swoje samopoczucie po włączeniu tych pokarmów; 
   • faza personalizacji: ten etap polega na stworzeniu indywidualnej diety do stosowania przez dłuższy czas, z jak najmniejszą liczbą ograniczeń. W tym celu należy włączyć do jadłospisu wszystkie pokarmy, które u danej osoby nie powodują objawów żołądkowo-jelitowych. Produkty wywołujące dolegliwości można ponownie dodawać do diety w niewielkich ilościach, celem sprawdzenia, czy tolerancja na nie się nie zmieniła.

Jakie produkty są wskazane w diecie FODMAP?

W diecie low FODMAP niewskazane jest jedzenie produktów bogatych w fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole. Osoby stosujące omawiany sposób odżywania powinny się więc powstrzymać od spożywania mleka, jogurtów, śmietany, pieczywa oraz innych pokarmów z pszenicy i żyta, niektórych owoców i warzyw (m.in. jabłek, gruszek, cebuli, czosnku, buraków ćwikłowych, kapusty, porów, grzybów, nasion roślin strączkowych), produktów z syropem glukozowo-fruktozowym czy większości słodzików. 


Na diecie FODMAP można natomiast jeść produkty ubogie w fermentujące cukry proste i poliole. Zaliczamy do nich część warzyw i owoców (np. marchew, sałatę, ogórki, pomidory, cytrusy), masło, żółty ser, ryby, mięso i produkty bezglutenowe oraz na bazie owsa, orkiszu, prosa, gryki czy ryżu. Powyższa lista nie jest wyczerpująca, ale daje wyobrażenie o zakresie ograniczeń. 

Jakie są wady diety niskofodmapowej?

Dieta low FODMAP bywa trudna do wdrożenia i stosowania. Jako dieta eliminacyjna, zakładająca wykluczenie wielu produktów, może skutkować mało urozmaiconym jadłospisem i niedoborami pokarmowymi. Ten sposób odżywania wiąże się ze zmniejszeniem podaży wapnia. Ponadto omawiana dieta jest uboga w błonnik. Może się też przyczynić do deficytów żelaza, witamin D oraz B i naturalnych antyoksydantów. Dlatego dietę o małej zawartości FODMAP należy prowadzić pod kontrolą dietetyka.
 

 

Rodzaj żywnościDuża zawartość FODMAP Mała zwartość FODMAP
Warzywaczosnek, cebula, karczochy, brukselka, brokuły, zielony groszek, buraki ćwikłowe, szparagi, kapusta, awokado, kalafior, pory, patisony, koper włoski, grzybymarchew, dynia, seler, papryka, bataty, pomidory, ogórki, kapusta chińska, kukurydza, sałata, kabaczek, kiełki bambusa, szczypior, bakłażan
Owocejabłka, gruszki, nektarynki, mango, morele, brzoskwinie, śliwki, arbuzy, owoce suszone, owoce z puszki jagody, pomarańcze, grejpfruty, cytryny, mandarynki, winogrona, ananasy, kiwi, truskawki, banany
Mleko i produkty mlecznejogurty, maślanka, śmietana, mleko skondensowane, mleko (krowie, kozie, owcze), twaróg, mascarpone, ricottamasło, ser żółty, ser brie, ser camembert
Produkty zbożoweprodukty pszenne, żytoprodukty bezglutenowe, płatki ryżowe, amarantus, komosa ryżowa, mąka orkiszowa i jej przetwory, mąka owsiana i jej przetwory
Białkonasiona roślin strączkowych: fasoli, soczewicy, soi, ciecierzycyryby, tofu, mięso
Nasiona i orzechypistacje, orzechy nerkowcamała garść: migdały, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzechy makadamia, pestki dyni, nasiona słonecznika, ziarna sezamu
Innemiód, napój sojowy, syrop z agawy, syrop glukozowo-fruktozowy, słodziki – sorbitol, mannitol, ksylitol, maltitolnapój migdałowy, napój ryżowy, syrop klonowy, cukier kryształ, aspartam, stewia



 

 

Bibliografia:
 1. E. Lange, D. Włodarek (red.), Współczesna dietoterapia, Warszawa 2023, s. 223-224
 2. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/111607,dieta-fodmap-dieta-zalecana-w-zespole-jelita-drazliwego      (dostęp 28.07.2023)
 3. https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.4.12. (dostęp 28.07.2023)
 4. https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dieta-fodmap-zasady-i-zastosowanie/ (dostęp 28.07.2023)
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562224/ (dostęp 28.07.2023)

 

Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.

redaktor: mgr farm. Angelika Czarnecka

 

Przeczytaj również: