Źle skomponowana i niewłaściwie zbilansowana dieta fleksitariańska, podobnie jak dieta wegańska czy wegetariańska, może doprowadzić do niedostatecznego spożycia niektórych składników odżywczych. Należą do nich:
• witaminy: B12, D;
• żelazo, wapń, selen, cynk, jod;
• białko, aminokwasy egzogenne;
• kwasy omega-3.
Warto jednak podkreślić, że włączanie do jadłospisu mleka, nabiału, jajek oraz ryb, owoców morza i mięsa (przede wszystkim chudego drobiu), pomaga uniknąć ewentualnych poważnych niedoborów.
Źródła:
https://www.mp.pl/nadwaga-i-otylosc/baza-wiedzy/dieta/259198,dieta-fleksitarianska-korzystna-dla-zdrowia-i-planety (dostęp 12.10.23)
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-fleksitarianska-czyli-elastyczny-wegetarianizm/ (dostęp 12.10.23)
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-fleksitarianska-w-praktyce/ (dostęp 12.10.23)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5216044/ (dostęp 12.10.23)
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.
redaktor: mgr farm. Angelika Czarnecka