W przypadku zajadów infekcja ma charakter wtórny, dlatego leczenie jest ukierunkowane na przyczynę podstawową. Może zatem polegać np. na wymianie źle dopasowanej protezy zębowej, unikaniu substancji drażniących, zapewnieniu prawidłowego wydzielania śliny, uzupełnieniu niedoborów pokarmowych czy terapii cukrzycy.
W leczeniu kątowego zapalenia jamy ustnej wykorzystywane są też preparaty do stosowania miejscowego o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Należą do nich m.in. kremy, pomadki i żele, np. z klotrimazolem, chlorochinaldolem, olejem rycynowym, witaminą E czy z koncentratem z pestek i miąższu grejpfrutów.
W trakcie terapii można też wykorzystać domowe sposoby na zajady. Należy do nich np. smarowanie zmian odrobiną pasty do zębów zmieszaną z kroplą olejku z drzewa herbacianego lub papką z ząbka czosnku wymieszaną w proporcji 1:1 z olejem rycynowym. Tego ostatniego preparatu należy używać bardzo ostrożnie, gdyż stosowany w nadmiarze może wywołać podrażnienie, a nawet oparzenie skóry.
Zdarza się, że zajady występują wraz z grzybicą błony śluzowej całej jamy ustnej. Trzeba wtedy dodatkowo sięgnąć po produkt przeciwgrzybiczy do odkażania jamy ustnej, np. chlorochinaldol do ssania czy płyn do płukania z benzydaminą.
Na zajady warto też zastosować środki o właściwościach gojących, odżywczych i regenerujących. Zawierają one składniki, takie jak np.:
• popłoch pospolity;
• wąkrota azjatycka;
• kasztanowiec;
• pantenol;
• ekstrakty z nagietka, opuncji, aloesu, gruszki, marakui czy miodu.