Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów (cukrów) i wysokiej zawartości tłuszczów. Ten sposób odżywiania prowadzi do stanu tzw. ketozy żywieniowej, w którym dodatkowym źródłem energii dla komórek stają się ciała ketonowe. Dieta ketogenna początkowo wykorzystywana była w leczeniu padaczki lekoopornej. Obecnie jednak przyczynia się też do szybkiej utraty wagi i zapewnia inne korzyści zdrowotne. Sprawdź, jak działa dieta ketogeniczna i na czym opiera się jej jadłospis.
Na czym polega dieta fleksitariańska?
Małgorzata Skoczylas-Kouyoumdjian
Opublikowano: 27.10.2023
Dieta fleksitariańska (w niektórych publikacjach zwana semiwegetariańską lub półwegetariańską) to elastyczna dieta roślinna, w której dopuszcza się okazjonalne jedzenie mięsa. Ten sposób odżywiania przynosi korzyści dla zdrowia, środowiska i dobrostanu zwierząt. Dieta fleksitariańska jest prosta i cechuje się minimalną liczbą ograniczeń. Może być stosowana przez wszystkich, w tym przez kobiety w ciąży, małe dzieci, osoby starsze i zmagające się z chorobami. Poznaj zasady fleksitarianizmu.
Czym jest dieta fleksitariańska?
Dietę fleksitarianską, której nazwa powstała z połączenia słów „flexible” (elastyczny) i „vegetarian” (wegetariański), można określić jako elastyczny wegetarianizm. Ten model żywieniowy jest oparty na warzywach, produktach pełnoziarnistych, nasionach roślin strączkowych i owocach. Będąc na diecie fleksitariańskiej można też spożywać małe ilości produktów odzwierzęcych, w tym mięsa. Pozwala to czerpać korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania diety roślinnej bez dużych wyrzeczeń.
Jakie zalety ma dieta fleksitariańska?
Dieta semiwegetariańska pomaga schudnąć i zapewnia poprawę stanu zdrowia. Wiąże się także z korzyściami dla planety – pozwala m.in. na ograniczenie zużycia wody i emisji gazów cieplarnianych. Ten rodzaj diety jest też przeznaczony dla osób przykładających wagę do aspektów etycznych, np. sprzeciwiających się intensyfikacji hodowli zwierząt.
Co jeść, a co ograniczyć na diecie fleksitariańskiej?
Jadłospis diety fleksitariańskiej opiera się na gęstych odżywczo, minimalnie przetworzonych pokarmach pochodzenia roślinnego. Należą do nich warzywa i owoce, produkty z pełnego ziarna, strączki oraz orzechy, nasiona i pestki. Tego rodzaju żywność zaleca się jeść kilka razy dziennie.
Fleksitariański plan żywieniowy obejmuje również mleko i naturalne przetwory mleczne, jajka oraz oleje roślinne. Te produkty rekomendowane są kilka razy w tygodniu.
Osoby na diecie fleksitariańskiej nie muszą przy tym rezygnować z mięsa, ryb i owoców morza. Po te pokarmy można sięgać okazjonalnie, np. kilka razy w miesiącu.
Jakie są korzyści zdrowotne ze stosowania diety fleksitariańskiej?
Eksperci tworzący rankingi „U.S. News and World Report” rokrocznie uznają fleksitariański model żywienia za jedną z najlepszych diet świata. Jej stosowanie wiąże się bowiem z udowodnionymi naukowo korzyściami prozdrowotnymi. Należy do nich przede wszystkim obniżenie ryzyka wystąpienia otyłości, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy typu 2, niektórych nowotworów oraz zmniejszenie śmiertelności z powodu chorób układu krążenia i z jakiejkolwiek przyczyny.
Wymienione zalety fleksitarianizmu wynikają m.in. ze znacznego ograniczenia spożycia mięsa. W badaniach epidemiologicznych udowodniono, że wysokie spożycie czerwonego mięsa, a zwłaszcza przetworów mięsnych, jest powiązane ze zwiększoną śmiertelnością całkowitą, zwiększeniem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, otyłości i niektórych rodzajów nowotworów (np. raka jelita grubego). Warto również przypomnieć, że Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer – IARC) sklasyfikowała czerwone mięso jako prawdopodobnie rakotwórcze, a przetworzone mięso jako rakotwórcze dla ludzi.
Istnieją też dowody naukowe, że dieta fleksitariańska może odgrywać rolę w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna. Przypuszcza się, że w przypadku tego schorzenia pozytywny wpływ diety roślinnej wiąże się z obecnością błonnika pokarmowego. Duża ilość tego składnika w posiłkach oddziałuje też korzystnie na ciśnienie tętnicze krwi i lipidogram oraz zapewnia dłuższe poczucie sytości.
Jakie są wady diety fleksitariańskiej?
Źle skomponowana i niewłaściwie zbilansowana dieta fleksitariańska, podobnie jak dieta wegańska czy wegetariańska, może doprowadzić do niedostatecznego spożycia niektórych składników odżywczych. Należą do nich:
• witaminy: B12, D;
• żelazo, wapń, selen, cynk, jod;
• białko, aminokwasy egzogenne;
• kwasy omega-3.
Warto jednak podkreślić, że włączanie do jadłospisu mleka, nabiału, jajek oraz ryb, owoców morza i mięsa (przede wszystkim chudego drobiu), pomaga uniknąć ewentualnych poważnych niedoborów.
Źródła:
https://www.mp.pl/nadwaga-i-otylosc/baza-wiedzy/dieta/259198,dieta-fleksitarianska-korzystna-dla-zdrowia-i-planety (dostęp 12.10.23)
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-fleksitarianska-czyli-elastyczny-wegetarianizm/ (dostęp 12.10.23)
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-fleksitarianska-w-praktyce/ (dostęp 12.10.23)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5216044/ (dostęp 12.10.23)
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.
redaktor: mgr farm. Angelika Czarnecka