Dieta SIRT jest podzielona na etapy:
• Faza 1: składa się z dwóch etapów. W etapie I, trwającym 3 dni, wartość energetyczna diety wynosi 1000 kcal. W tym czasie można spożywać jeden posiłek sirtuinowy i 3 soki sirtuinowe dziennie. W etapie II kaloryczność diety jest zwiększona do 1500 kcal. W planie żywieniowym tego okresu znajdują się dwa posiłki sirtuinowe i dwa soki sirtuinowe. Ten etap trwa 4 dni;
• Faza 2: w tej części diety nie ma ograniczeń kalorycznych. W etapie I, zaplanowanym na 7 dni, plan żywieniowy obejmuje trzy posiłki stałe, 1-2 przekąski sirtuinowe i sok sirtuinowy. Dla kolejnego etapu (od 15. dnia) nie ma dokładnych zaleceń. Należy jednak jak najczęściej sięgać po produkty z aktywatorami sirtuin. Ten etap można traktować jako codzienny sposób odżywiania i utrzymać już na zawsze.
Źródła:
1. A. Lewandowska, Dieta SIRT na cztery pory roku, Warszawa 2020, s. 9-75
2. A. Goggins, G. Matten, Dieta SIRT. Przełom w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania, Warszawa 2021
3. https://www.healthline.com/nutrition/sirtfood-diet (dostęp 25.09.2023)
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.
redaktor: mgr farm. Angelika Czarnecka