Podróże do krajów basenu Morza Śródziemnego są bardzo popularne ze względu na przepiękne widoki, krystaliczną wodę, bogatą kulturę oraz niezwykłą historię. W trakcie swoich wymarzonych wakacji warto także zwrócić uwagę na dietę śródziemnomorską, która stanowi jeden z najlepiej poznanych i przebadanych wzorców żywieniowych. Na uwagę zasługuje fakt, że dietę wpisano na listę światowego dziedzictwa UNESCO, ponieważ uważana jest za bardzo ważny element kultury i tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dlatego podczas wakacyjnych podróży w rejony Morza Śródziemnego warto zwrócić uwagę na dietę mieszkańców i po powrocie wprowadzić niektóre zdrowe nawyki żywieniowe do swojego codziennego menu.
Czym jest dieta ketogeniczna i jakie daje efekty?
Małgorzata Skoczylas-Kouyoumdjian
Opublikowano: 23.05.2023
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów (cukrów) i wysokiej zawartości tłuszczów. Ten sposób odżywiania prowadzi do stanu tzw. ketozy żywieniowej, w którym dodatkowym źródłem energii dla komórek stają się ciała ketonowe. Dieta ketogenna początkowo wykorzystywana była w leczeniu padaczki lekoopornej. Obecnie jednak przyczynia się też do szybkiej utraty wagi i zapewnia inne korzyści zdrowotne. Sprawdź, jak działa dieta ketogeniczna i na czym opiera się jej jadłospis.
Czym charakteryzuje się dieta ketogeniczna?
Dieta ketogeniczna polega na bardzo niskim spożyciu cukrów, wysokim tłuszczów i adekwatnym do zapotrzebowania spożyciu białka. Duże ograniczenie węglowodanów sprawia, że w organizmie dochodzi do wzmożonej produkcji ciał ketonowych, które stają się dodatkowym (poza glukozą) źródłem energii. Ten stan metaboliczny określany jest ketozą żywieniową. Dietę ketogenną od przeszło stu lat wykorzystuje się w leczeniu padaczki lekoopornej. Nowe badania wykazują, że stosowanie diety keto jest też związane z dodatkowymi benefitami dla zdrowia.
Jakie są założenia diety ketogennej?
W dietach niskowęglowodanowych redukuje się spożycie cukrów na rzecz białka i tłuszczów. W literaturze przedmiotu nie ma powszechnie przyjętej klasyfikacji tego typu diet z podziałem na poszczególne makroskładniki. Dietą ketogenną nazywany jest sposób odżywiania, w którym spożycie węglowodanów obniżono do tego stopnia, że w organizmie dochodzi do wzmożonej produkcji ciał ketonowych. Na ogół oznacza to redukcję cukrów do 10% wartości energetycznej diety. W praktyce dzienny jadłospis diety keto, zawierający 2000 kcal, powinien składać się z nie więcej niż 50 g węglowodanów (a na początku stosowania diety – z nie więcej niż 20 g).
Co jeść na diecie ketogenicznej?
Przepisy keto uwzględniają posiłki złożone głównie z produktów, takich jak:
• chude mięso, ryby, drób, sery, jajka;
• masło, boczek, bekon, majonez, oleje, oliwa z oliwek;
• owoce i warzywa nieskrobiowe;
• śmietana.
Jakie są rodzaje diety keto?
Wyróżnia się cztery główne rodzaje diety ketogenicznej – klasyczną 4:1, MCT (ang. medium chain triglycerides), zmodyfikowaną dietę Atkinsa i dietę o niskim indeksie glikemicznym. O ile klasyczna dieta ketogenna może uchodzić za monotonną, trudną do przestrzegania i nieatrakcyjną smakowo, to jej modyfikacje są mniej restrykcyjne i pozwalają na większy wybór produktów spożywczych.
Jakie efekty daje dieta keto?
Dieta ketogenna służy do leczenia padaczki lekoopornej u dzieci i dorosłych. Ponadto wykorzystuje się ją w terapii wrodzonych wad metabolicznych, takich jak np. zespół niedoboru transportera glukozy 1 i deficyt dehydrogenazy pirogronianowej. W obszarze zainteresowania naukowców jest też zastosowanie diety keto m.in. w leczeniu otyłości, cukrzycy typu 2., zespołu policystycznych jajników oraz wspomagająco w terapii niektórych nowotworów i chorób neurologicznych. Jednak kwestie te wymagają dalszych badań.
Jakie są zalety diety ketogennej
Poza przyczynianiem się do zmniejszenia liczby lub ustąpienia napadów padaczki lekoopornej dieta keto okazała się skuteczna w redukcji masy ciała. Odpowiedzialne za to mechanizmy nie zostały do końca poznane. Za istotny uważa się m.in. fakt, że stosowanie diety ketogenicznej jest związane ze zmniejszeniem apetytu. Oprócz redukcji nadwagi i otyłości dieta keto powoduje ograniczenie innych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, w tym hiperglikemii, hiperlipidemii, hipercholesterolemii czy nadciśnienia tętniczego.
Jakie są zagrożenia diety ketogennej?
Dietę ketogeniczną powinno się rozpoczynać po wykluczeniu przeciwwskazań i prowadzić pod nadzorem specjalisty. Wymaga ona ścisłego przestrzegania (co jest kluczowe w przypadku osób cierpiących na napady padaczki lekoopornej) i wiąże się z efektami ubocznymi. W początkowym okresie stosowania diety keto nierzadko pojawiają się nudności, wymioty czy zaparcia. Są one spowodowane nadmierną ilością spożywanych tłuszczów.
Do efektów ubocznych diety ketogennej, które mogą wystąpić w dłuższej perspektywie, zaliczane są:
- wzrost stężenia „złego” cholesterolu LDL;
- niedobory witamin i związków mineralnych;
- redukcja apetytu (o ile w przypadku leczenia otyłości wpływa ona na skuteczność diety, to u osób z nowotworami i chorobami neurodegeneracyjnymi nie jest pożądana);
- zmniejszenie gęstości mineralnej kości;
- negatywny wpływ na funkcjonowanie nerek (w związku z możliwym wzrostem spożycia białka).
W podsumowaniu warto zaznaczyć, że naukowa dyskusja o zasadności zalecania diety ketogenicznej w redukcji masy ciała pozostaje otwarta. Brakuje bowiem danych na temat skutków ubocznych po długotrwałym stosowaniu tego sposobu żywienia.
Bibliografia:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/ (dostęp 28.04.2023)
2. https://postepybiochemii.ptbioch.edu.pl/index.php/PB/article/view/342 (dostęp 28.04.2023)
3. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/183608,dieta-ketogenna-w-leczeniu-padaczki-lekoopornej (dostęp 28.04.2023)
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.
redaktor: mgr farm. Angelika Czarnecka