Beta-glukany, będące naturalnie występującymi polisacharydami, zdobywają uznanie za swoje wszechstronne właściwości prozdrowotne, w tym zdolność do obniżania poziomu cholesterolu oraz regulowania poziomów cukru we krwi. Choć są zasadniczo uznawane za bezpieczne i nie wywołują znaczących działań niepożądanych, nadmierne ich spożycie może prowadzić do pewnych dolegliwości, takich jak zwiększona produkcja gazów jelitowych czy niedobory minerałów. Mimo obiecujących badań dotyczących potencjału beta-glukanów w zakresie wzmacniania odporności organizmu na infekcje, konieczne są dalsze, dobrze zaprojektowane badania, aby w pełni potwierdzić zakres ich korzyści zdrowotnych.
Bibliografia:
Jurczyńska, E., Saczko, J., Kulbacka, J., Kawa-Rygielska, J., & Błażewicz, J. (2012). Beta-glukan, jako naturalny antykarcynogen. Polski Merkuriusz Lekarski, 33(196).
Waszkiewicz-Robak, B., & Kulik, K. (2019). Pochodzenie i właściwości prozdrowotne beta glukanów. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2, 115-125.
Krupińska, P., & Zegan, M. (2013). β-glukan – wybrane korzyści zdrowotne ze szczególnym uwzględnieniem jego wpływu na gospodarkę lipidową. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL., 46(2), 162-170.
Perczyńska, A., Marciniak-Łukasiak, K., & Żbikowska, A. (2017). Rola β-glukanu w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym. Kosmos, 66(3), 379-388.
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.