Dieta obniżająca cholesterol – jak obniżyć wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów?
Pola Gmitrzak
Opublikowano: 8.03.2023
Zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz trójglicerydów to problem dotykający wielu Polaków, a duża część z nich, nawet nie wie, że ma problemy z gospodarką lipidową. W Polsce hipercholesterolemia występuje u co drugiej osoby dorosłej, a nadciśnienie tętnicze – u co trzeciej. Podwyższone stężenie cholesterolu jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Jest jednak dobra wiadomość – dzięki odpowiedniej diecie i zmianie stylu życia można znacząco obniżyć cholesterol we krwi. Na czym polega dieta obniżająca cholesterol?
Na czym polega dyslipidemia?
Aby wyjaśnić, czym jest dyslipidemia, należy najpierw poznać pojęcie lipidów. Lipidy, a w zasadzie lipoproteiny, są zbudowane z tłuszczów oraz białek i ich rolą jest transport cholesterolu do różnych tkanek organizmu. Cholesterol jest potrzebny do budowy ścian komórkowych i wykorzystywany jest w produkcji hormonów i kwasów żółciowych. Wyróżnia się kilka rodzajów lipoprotein: chylomikrony, lipoproteiny o bardzo małej gęstości – VLDL, małej gęstości – LDL (zwane też „złym cholesterolem”) oraz dużej gęstości – HDL (nazywane potocznie „dobrym cholesterolem”). Stężenie lipoprotein LDL jest bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na rozwój miażdżycy. Z kolei lipoproteiny HDL wyłapują nadmiar cholesterolu w organizmie i transportują go do wątroby, gdzie ulega dalszym przemianom. Dyslipidemią nazywamy zatem zaburzenia którejkolwiek z frakcji lipidów i/lub lipoprotein w osoczu krwi. Wyróżnia się kilka rodzajów dyslipidemii:
- hipercholesterolemia,
- hipertriglicerydemia,
- dyslipidemia aterogenna.
Sprawdź
Hipercholesterolemia
Hipercholesterolemia charakteryzuje się występowaniem podwyższonego stężenia cholesterolu całkowitego ≥ 190 mg/dl (≥ 5,0 mmol/l) lub/i zbyt wysokim stężeniem cholesterolu LDL (prawidłowy poziom cholesterolu LDL wyznacza się indywidualnie w zależności od ryzyka sercowo-naczyniowego).
Normy lipidowe w zakresie docelowej wartości cholesterolu LDL | |
Kategoria ryzyka | Wartość LDL |
Ekstremalnie wysokie | Dla osób z drugim incydentem sercowo-naczyniowym w ciągu 2 lat od pierwszego < 40 mg/dl (< 1,0 mmol/l) |
Bardzo wysokie | < 55 mg/dl (< 1,4 mmol/l) |
Wysokie | < 70 mg/dl (< 1,8 mmol/l) |
Umiarkowane | < 100 mg/dl (< 2,6 mmol/l) |
Niskie | < 115 mg/dl (< 3,0 mmol/l) |
Hipertriglicerydemia
Wśród dyslipidemii wyróżnia się również hipertrójglicerydemię oraz dyslipidemię aterogenną. Pierwszą z nich możemy podzielić ze względu na występujące stężenie triglicerydów:
- triglicerydemia umiarkowana - < 150 mg/dl (> 1,7 mmol/l),
- ciężka triglicerydemia - ≥ 800 mg/dl (≥ 9 mmol/l).
Z kolei dyslipidemia aterogenna cechuje się występowaniem w osoczu krwi stężenia triglicerydów ≥ 150 mg/dl (≥ 1,7 mmol/l), niskiego stężenia HDL-C (< 40 mg/dl [< 1 mmol/l] i < 48 mg/dl [< 1,2 mmol/l] u kobiet) oraz obecnością w surowicy nieprawidłowych cząsteczek LDL, tak zwanych małych gęstych LDL.
Dieta
Dieta obniżająca cholesterol – dlaczego jest ważna?
Jeśli wystąpi u nas podwyższony poziom cholesterolu lub/i trójglicerydów, zwiększa się ryzyko wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, w tym miażdżycy, nadciśnienia tętniczego krwi, choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu. Na szczęście, są to czynniki, które można modyfikować dzięki odpowiedniemu sposobowi żywienia.
Na czym polega dieta na obniżenie cholesterolu?
W przypadku wystąpienia dyslipidemii ze współtowarzyszącą nadwagą lub otyłością najważniejszym celem dietoterapii jest redukcja masy ciała do wartości prawidłowych. Odchudzanie należy przeprowadzić w bezpieczny sposób, stosując pełnowartościową i zbilansowaną dietę, dzięki której kilogramy będą spadać w tempie ok. 0,5-1% masy ciała tygodniowo.
Kolejnym bardzo ważnym elementem diety na wysoki cholesterol jest ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych i trans oraz cholesterolu. W tym celu należy zastąpić produkty z dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych (np. masło, smalec, olej kokosowy i palmowy) olejami bogatymi w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, lnianym, kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym lub z krokosza barwierskiego. Warto również wdrożyć do swojej diety ryby (szczególnie tłuste: śledź, łosoś, makrela, halibut, szprotka, sardynki), niesolone pestki, orzechy, nasiona (siemię lniane, nasiona chia, pestki dyni) oraz awokado. Należy również ograniczyć spożycie produktów wysokoprzetworzonych, takich jak twarde margaryny, produkty typu fast food, ciasta, ciasteczka, batony, krakersy, pączki, paluszki, zupy i sosy w proszku.
W diecie zmniejszającej cholesterol nie powinno zabraknąć też błonnika pokarmowego, który występuje w owocach, warzywach, roślinach strączkowych i pełnoziarnistych produktach zbożowych. Ważne jest również wprowadzenie regularnej i umiarkowanej aktywności fizycznej, która może pomóc w obniżeniu stężenia cholesterolu.
Wysoki poziom trójglicerydów – najważniejsze elementy diety
Osoby, które mają podwyższone stężenie trójglicerydów, poza powyższymi zaleceniami powinny dodatkowo ograniczyć spożywanie alkoholu, sacharozy, fruktozy oraz węglowodanów wysokoprzetworzonych (np. białe pieczywo, wyroby cukiernicze, zwykły makaron). Do zwiększenia stężenia „dobrego” cholesterolu HDL przyczynia się również zaprzestanie palenia papierosów, pod warunkiem, że zapobiega się przyrostowi masy ciała.
Dieta na obniżenie cholesterolu – co jeść, a czego unikać?
Jaka jest najlepsza dieta na obniżenie cholesterolu? W badaniach szczegółowo zostały przebadane dwa modele żywienia. Pierwszym z nich jest dieta DASH, która zakłada zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych, cholesterolu i soli. Z kolei druga – dieta śródziemnomorska – uważana jest za najzdrowszy sposób odżywiania. Wykazano jej pozytywny wpływ w profilaktyce i leczeniu otyłości, cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Zalecane | Zalecane w umiarkowanych ilościach | Niezalecane | |
Produkty zbożowe | Produkty pełnoziarniste | Produkty z mąk wysokooczyszczonych (biały chleb, makaron), biały ryż, płatki kukurydziane | Rogaliki, ciasteczka, ciasta, babeczki i inne wyroby cukiernicze |
Warzywa | Surowe i gotowane warzywa | Ziemniaki | Warzywa przygotowane ze śmietaną i masłem |
Owoce | Owoce świeże lub mrożone | Sok owocowy, dżemy, galaretki, sorbety, suszone owoce, owoce w puszkach | - |
Nasiona roślin strączkowych | Ciecierzyca, soja, soczewica, fasola, bób, groch | - | - |
Mięso i ryby | Drób bez skóry, chude i tłuste ryby | Chuda wołowina, jagnięcina, cielęcina, wieprzowina, owoce morza | Boczek, żeberka, kiełbasy, tłuste wędliny, parówki, salami, bekon, podroby |
Jaja i produkty mleczne | Niskotłuszczowe mleko i przetwory mleczne | Niskotłuszczowe sery, jaja (około 3-4 sztuki tygodniowo) | Sery pełnotłuste, śmietana, pełnotłuste mleko i przetwory mleczne |
Tłuszcze, sosy, dressingi | Musztarda, sosy bez tłuszczu | Oleje roślinne (poza kokosowym i palmowym), oliwa z oliwek, majonez, ketchup | Twarde margaryny, masło, smalec, słonina, olej kokosowy i palmowy |
Słodycze, cukier i słodziki | Niskokaloryczne słodziki do słodzenia kawy/herbaty/ciast | Miód, czekolada, cukierki | Ciasta, fruktoza, lody, słodzone napoje gazowane |
Orzechy, nasiona, pestki | - | Wszystkie orzechy, nasiona, pestki niesolone i niesmażone | Orzechy kokosowe, orzechy, nasiona, pestki solone, smażone, w panierce |
Metody przygotowywania potraw | Gotowanie w wodzie i na parze, grillowanie bez tłuszczu, duszenie | Pieczenie, krótkie smażenie na małej ilości tłuszczu | Smażenie |
Bibliografia:
- Szymański F i wsp. Rekomendacje dotyczące leczenia dyslipidemii w Polsce — III Deklaracja Sopocka Interdyscyplinarne stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo- -Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Choroby Serca i Naczyń 2018, 15(4), s. 199–210
- Wytyczne ESC 2021 dotyczące prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego w praktyce klinicznej. Kardiologia Polska, Vol 79, Supp. V (2021): Zeszyty Edukacyjne 5/2021.
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.
redaktor: mgr farm. Angelika Czarnecka