Czego unikać:
- węglowodanów prostych, np. białej mąki, słodyczy,
- ostrych i gorących potraw,
- mocnej kawy i herbaty,
- roślin strączkowych,
- alkoholu,
- słodzików, np. aspartamu,
- szpinaku,
- bakłażanu,
- produktów mlecznych, takich jak sery, śmietana, jogurty,
- czekolady,
- orzechów,
- dań instant,
- potraw ciężkostrawnych,
- fast foodów,
- sosów: sojowego, pomidorowego, winegret,
- ostrych przypraw.
Zalecane produkty:
- borówki,
- jeżyny,
- wiśnie,
- nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek, olejach roślinnych oraz tłustych rybach (makrela, łosoś),
- produkty bogate w witaminę C, PP, B2 (zielone warzywa, produkty pełnoziarniste),
- błonnik zawarty np. w pieczywie razowym, otrębach, płatkach owsianych,
- produkty wzbogacone we flawonoidy, np. owoce cytrusowe,
- potrawy lekkostrawne.
W leczeniu trądziku różowatego bardzo ważne jest zaangażowanie samego pacjenta, ponieważ odpowiednio dobrane leczenie, dieta, pielęgnacja skóry oraz pozytywne podejście do leczenia powinny w znacznym stopniu zminimalizować zmiany skórne. Jak wiadomo, jest to proces czasochłonny i złożony. Im szybciej zostanie wprowadzona odpowiednia terapia, tym większe prawdopodobieństwo, że pacjent borykający się z trądzikiem różowatym uniknie coraz cięższych objawów choroby. Niestety w przypadku trądziku różowatego do tej pory nie pojawił się lek, który zwalczyłby chorobę raz na zawsze. Leczenie polega na zmniejszeniu lub usunięciu objawów oraz zapobieganiu pojawianiu się kolejnych zmian na skórze.
Bibliografia:
1. Brzeziński P., Leczenie miejscowe w trądziku różowatym. Forum Medycy-
ny Rodzinnej 2010;4(4):263–272.
2. Korting H. Schöllmann C., Aktualne poglądy na temat miejscowego i ogólnego leczenia trądziku różowatego. Dermatologia Po Dyplomie 2010, 1(1): 53-64.
3. https://www.mp.pl/pacjent/dermatologia/choroby/chorobyskory/74530,tradzik-rozowaty [dostęp: 30.04.2023]
4. Chudek E., Urtnowska-Joppek K., Postępowanie w terapii trądziku różowatego. Część II – Zalecenia pielęgnacji domowej. 5 / 2019 / vol. 8 Kosmetologia Estetyczna s. 589-591.
5. Surgiel-Gemza A., Gemza K., Trądzik różowaty – metody terapii oraz ocena skuteczności zastosowania kwasu azelainowego i laktobionowego, Kosmetologia Estetyczna, 2018.
6. Robak E., Kulczycka L., Trądzik różowaty – współczesne poglądy na patomechanizm i terapię. Postepy Hig Med Dosw, 2010.
7. Czarnecka A., Tymicka J., Trądzik różowaty – postacie kliniczne i leczenie Rosacea – clinical variants and treatment, Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005, vol. 22, s. 156-160.
Materiały publikowane w aplikacji ApteGo mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie zastępują konsultacji z lekarzem, farmaceutą lub inną osobą wykonującą zawód medyczny. Przed podjęciem decyzji mogącej mieć wpływ na Twoje zdrowie, skonsultuj ją z profesjonalistą medycznym, który uwzględni Twoją indywidualną sytuację zdrowotną.